Публикация

Срещу "тихите" крадци - с профилактика и отговорност


Постоянният страх от болести е страдание само по себе си. Но и другата крайност в поведението – пълното пренебрежение към самата мисъл за възможно заболяване – е също неприемлива. Консултирайте се редовно с лекаря си и правете препоръчителните изследвания.

Добре е да се знае, че има болести, които не дават знак за себе си и може изобщо човек да не подозира за тях. Те се установяват трудно, защото понякога протичат без симптоми или остават дълго в латентно състояние.

По-долу са изброени само някои от тях. Усложненията от тези страдания могат да бъдат неутрализирани с профилактика и ранно предприети лечебни мерки. 

Сърдечните заболявания обикновено се откриват по-трудно при жените отколкото при мъжете поради една основна разлика. Мъжете получава запушвания в главните артерии, които  се установяват лесно, а жените са склонни да трупат плаки, които се разполагат по-равномерно по артериите или в по-малките кръвоносни съдове. 

По тази причина лекарите по-трудно откриват сърдечните болести на жените. Блокажите от този вид предизвикват силни, а може и по-слаби болки и немощ и нелекувани могат да доведат до инфаркт.

Човешкият папилома вирус е една от болестите, предавани по полов път, която обикновено остава неоткрита. Този вирус не причинява никакви симптоми и неговите носители най-често нямат представа, че са се заразили.

Това е много опасно, защото човешкият папилома вирус е причинителят на рака на маточната шийка. У нас смъртността от него е много висока заради неефективната профилактика и слабата информираност. В развитите страни прилагането на ваксина е вече масово.

Остеопорозата е типичен "тих" крадец - ако не се вземе под внимание факторът наследственост, не се извършват рутинни прегледи, тя може да бъде установена едва при настъпили счупвания.

По-често засяга по-слаби и обездвижени жени, а менопаузата качва риска рязко заради хормоналните промени. Има ефикасни методики за проследяване и лечение за максимално избягване на тежките последици от нарушаването на костната плътност.

Понижената дейност на щитовидната жлеза е една от най-разпространените и най-недиагностицираните болести. Симптомите  са напълняване, подуване на лицето и клепачите, удебелен език, зиморничавост, ненормално суха кожа, забавен говор, чупливи нокти и чести главоболия.

Лупус е автоимунно заболяване, което се проявява в различна форма – от много лека до много остра. Заболяването е рядко и обикновено засяга жените. Неговите симптоми са обриви по бузите във формата на пеперуда, умора и необяснима температура.

Открива се с тест за множествена склероза, за да се отхвърлят някои заболявания с подобни симптоми като фибромиалгия, диабет и депресия.

Коментари