Публикация

Проф. Крум Кацаров: Едва 0,5% от заразените с хепатит С българи се лекуват

В България процентът на диагностицираните пациенти е около два пъти по-нисък отколкото средния за Европейския съюз.


Едва 10% от заразените с хепатит С знаят, че са носители на вируса. Това каза председателят на Българското дружество по гастроентерология проф. Крум Кацаров по време на форума „Елиминиране на хепатит С – мисията възможна“, който се проведе на 16 юни в Народното събрание. Той отбеляза, че причината за това е липсата на ясна изявена симптоматика в ранните стадии на заболяването, което затруднява диагностиката.

Според д-р Кацаров положението в България по отношение на хепатит С е много сериозно. Той каза, че у нас процентът на диагностицираните пациенти е около два пъти по-нисък отколкото средния за Европейския съюз. По думите му в нашата страна болестта се открива много често в късен стадии, като около 3% от пациентите имат необходимост от чернодробна трансплантация.

Проф. Кацаров посочи, че според статистиката у нас се лекуват 0,5% от болните с хепатит С. През 2015 г. НЗОК е заплатила лечението на 539 пациента, като от тях едва 67 са били на новата безинтерферонова терапия. Той коментира, че безинтерфероновото лечение има около 95% успеваемост. То обаче струва около 97 000 лв., като терапевтичния курс е 12 седмици. По думите му успехът на лечението с тези препарати зависи от тежестта на чернодробното усложнение. Специалистът добави, че до този момент в НЗОК са постъпили близо 300 протокола с молба за скъпоструващото лечение.

Според проф. Кацаров намаляването на случаите на хепатит С зависи от провеждането на масов скрининг, защото така болестта ще се лекува в ранен стадий. Той добави, че също така ще са нужни точни епидемиологични данни и провеждането на образователна кампания сред населението. Необходимо е да бъде създаден и национален план за елиминиране на хепатита.

Коментари