Публикация

В УМБАЛ „Св.Анна" направиха Емболизация на Простатната жлеза

Процедурата е технически много сложна поради миниатюрните размери.


Преди една седмица пациент на 88г. е постъпил в урологично отделение на УМБАЛ „Св.Анна"-София с дизурични оплаквания. При направeните изследвания е установена много увеличена простатна жлеза(бенигнена хипертрофия) до степен пълно блокиране на уретрата и невъзможност за уриниране без поставяне на постоянен катетър.

Д-р Михаил Абаджиев- началник на урологична клиника е обсъдил случая с д-р Н. Рифаи началник на лабораторията по инвазивна кардиология и е взето решение да се извърши Емболизация на Простатната жлеза при възрастния мъж.

 На 14.06.2016r. пациентът е постъпил в клиника по кардиология към УМБАЛ "Св.Анна София и след необходимата подготовка на 15.06.2016r. процедурата е извършена от инвазивният кардиолог Д-р Рифаи успешно.

Под рентгенов контрол през артерията на ръката и с помоща на микро-катетьр се прониква до артерията кръвоснабдяваща простатната жлеза и се инжектират микросфери (с размер 100-300 микрона) с цел блокиране на микроциркулацията, което води до драстично намаляване обема на жлезата- това на свой ред води до облекчаване притискането на уретрата и съответно уринирането става възможно без поставяне на уретрален катетър.

Процедурата е технически много сложна поради миниатюрните размери.  Д-р Абажиев, който наблюдаваше работата на Д-р Рифаи се пошегува „Часовникарска работа Рифаи“ а д-р Рифаи отговори „Емболизацията на матката е часовникарска , а на простатата е направо ювелирна!!!“

При доброкачествена хипертрофия, тази иновативна процедура(Емболизация на Простатната жлеза) е въведена в света и Европа преди няколко години като алтернатива на оперативното лечение при пациенти с напреднала възраст или тежки придружаващи заболявания като по-щадяща в сравнение с традиционното хирургично лечение.

Коментари