Публикация

Хроничният вирусен хепатит убива около 170 000 европейци на година

Според глобален план случаите на заразяване с хроничен вирусен хепатит трябва да бъдат намалени с 90%, а смъртните случаи – с 65%.


Има тенденция в световен мащаб за увеличаване на случаите на хроничен вирусен хепатит. Това обяви представителя на Световната здравна организация за България доц. Михайл Околийски по време на форума „Елиминиране на хепатит С – мисията възможна“, който се проведе на 16 юни в Народното събрание. Той отбеляза, че в момента има около 400 млн. заразени, като от тях 150 млн. са с хепатит С, а останалите с хепатит В. По думите му в Европа през 2013 г. са регистрирани 57 600 смъртни случай в резултат на хепатит В и 112 800 от хепатит С.

Доц. Околийски каза, че на 28 май 2016 г. 194 страни са приели глобална стратегия за елиминиране на вирусния хепатит. Според този план до 2030 г. случаите на заразяване трябва да бъдат намалени с 90%, а смъртните случаи – с 65%. Това трябва да бъде постигнато чрез ваксинация на популацията срещу хепатит В, безопасната употреба на инжекции и кръвни продукти, насърчаване на безопасния секс чрез използването на кондоми, превенция на употребата на наркотици и лечение на болните от хепатит В и С със съвременни терапии.

Специалистът от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ проф. Людмила Матева коментира, че проблемът с хроничния хепатит може да бъде решен чрез скрининг. По думите й по този начин ще бъде намалена смъртността от това заболяване с около 50%.

Проф. Матева отбеляза, че в България в периода 2003 – 2016 г. от хепатит С са лекувани около 4500 пациенти. Според нея средната успеваемост на интерфероновото лечение при тях е около 72%. Тя посочи, че много по-висока успеваемост може да се постигне с безинтерфероновата терапия. 

Коментари