Публикация

Около 100 болници няма да покрият критериите за договор с НЗОК


24-часов прием на пациенти, специалисти на постоянен договор, апаратура и оборудване в съответствие с медицинските стандарти, качествено обслужване - на тези критерии трябва да отговаря  една болница, за да сключи договор със здравната каса.

Към края на януари ще бъде ясно кои лечебни заведения отговарят на изискванията, които днес бяха определени от правителството.

Министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев отбеляза, че болници няма да се закриват, но  се очаква около 100 болници да не отговорят на тази критерии и да „ отпаднат по естествен начин”.

Същевременно ще се работи за укрепването на спешната помощ. Работещите ще получават 10% увеличение на заплатите от началото на следващата година, ще бъдат купени нови автомобили там, където има нужда.

 Не се предвижда изграждане на нови спешни центрове там, където ще има закрити общински болници.

Според д-р Нанев, средства за реализиране на концепцията могат да дойдат от оперативните програми към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Вече са готови проектите на 5-6 болници и те могат да кандидатстват за финансиране.
По думите му, ако средствата се усвояват по начина, по който е представена концепцията, оттам могат да се получат до 300 млн. евро.

Просрочените дългове на болниците са 59 милиона лева. Засега не е ясно как ще бъдат покрити.

 

Коментари