Публикация

Тайните на зимната усмивка

Кратък ден, студ, недостатъчно слънчеви лъчи и чист въздух – тези зимни “екстри” превръщат мнозина в кисели, мрачни и уморени хора. Какво да направим, за да бъдем бодри и работоспособни?


 

Подходяща храна

Зимата не е най-безпроблемният сезон за тези, които държат на фигурата си. През студените месеци обикновенно натрупваме няколко излишни кила, което е в състояние да ни развали настроението при всяко минаване край огледало. Освен самочувствие неправилното хранене може да е „в помощ” и на по-тежки проблеми – като депресията например.

Обърнете внимание към какво посягате, когато навън е тъмно, мъгливо, ветровито, а вие прекарвате часове пред телевизора. Най-вероятно - към шоколадовите бонбони, сладки и други подобни изкушения.

 От една страна, това е естествено: употребата на захар повишава нивото на т.н. хормон на щастието и нивото на глюкозата в кръвта – и това на свой ред дава прилив на бодрост и оптимизъм. Но! Съдържащите се в сладкото въглехидрати се преработват много бързо от организма и след половин час чувството на отпадналост е още по-силно, а настроението клони към нула.

Положете усилия да изключите захарните и мазните продукти. Наблягайте на белтъчинитете /риба, месо, бобови/, които се усвояват бавно и осигуряват енергия за няколко часа.

И не забравяйте плодовете и зеленчуците – в тях има и захар, и витамини, и полезни за храносмилането фибри. По-добре е да поемате“бавни” въглехидрати. Те се съдържат в пълнозърнестите продукти – хляб, спагети, овесени ядки, леща.

Напитките

Най-популярното ободряващо средство е кафето. Но стимулиращото му действие не е дълготрайно. А ако след това решите да изпиете още и още една чашка, рискувате да прекалите с кофеина и да ви сполети безсъние – твърде неприятно при постоянна умора.


Пийте ободряващи, но по-леки напитки. Например билков чай със сок от лимон или смокиня. Изсушените смокинови листа може да се добавят и в храната: те  повишават обмяната на веществата, а тръпчивият им вкус и приятен аромат допринасят за концентрацията.

Ободряващ ефект имат канелата и какаото. Така че вместо кафе и чай/ те също съдържат доста кофеин/ опитайте друга сладка напитка или даже горещ шоколад. Ако обичате чай, за предпочитане са белите чайове: в тях има малко кофеин и много L-теанин, който повишава концентрацията и не възбужда нервната система.

С внимание към съня

Краткият  ден и студеното време пренастройват вътрешния часовник и организмът се нуждае от повече почивка, отколкото през лятото. Важното е да не се противим на това и да се вслушаме в потребностите си. В противен случай сме заплашени от депресия или постоянна отпуснатост.

Лягайте си половин час по-рано, отколкото през лятото, старайте се да не отлагате за вечерта важни дела или работни задачи: точно това не допринася за лесното заспиване.

Спускайте плътно завесите, изключвайте всички електроуреди в спалнята и избягвайте всички източници на светлина, понякога даже лампичките-индикатори на компютъра и телевизора пречат на заспиването.

Опитайте да спите на открехнат прозорец даже при лют студ. Сънят идва много по-лесно, когато температурата на тялото е малко по-ниска от нормалната.


Някои хора трудно превключват към по-ранно заспиване, дълго се въртят в кревата и после се чувстват като разбити. Психолозите препоръчват на такива хора да превърнат подготовката за сън в  ритуал: да си лягат по едно и също време, преди това да извършват едни и същи действия в един и същи порядък/ разтребване в кухнята, миене на зъбите, четене на книга, слушане на една и съща песен и т.н./ Такъв тип настройка приучва мозъка да се „изключва” в определен час.

Събуждането

Ритуалите помагат да се чувстваме бодри и след събуждането.

Започнете с гимнастика. Не е задължително да скачате на въже или да разтягате пружинил Просто клякайте 5-10 пъти и се накланяйте силно напред.

Тези упражнения ще задействат главните мускули на тялото, които се нуждаят от повишено кръвоснабдяване.  След тях сърцето бие по-бързо, пулсът се ускорява и човек се разсънва.

Друго средство за разсънване е студената вода. Температурните рецептори на кожата са много чувствителни и бързо изпращат сигнал за студ в мозъка, който го активизира.

Разбира се, това не означава да взимате леден душ. Достатъчно е да измиете лицето се със студена вода. Това е полезно и за красотата – студът стимулира кръвоносните съдове и подобрява храненето на кожата. 


Не забравяйте за светлината. Ярката светлина дразни очите. Шведски учени установиха, че мозъкът реагира на това раздразнение с повишено внимание, или по-просто казано, с пълно пробуждане. Затова, щом станете от леглото, запалете лампите и не се размотавайте. След няколко секунди ще почувствате, че сте готови за работния ден.

По- ярки цветове

Ярките цветове, които ни липсват през зимата, ободряват, повишават настроението и тонуса. Психолозите даже препоръчват на спортистите цветотерапия, защото червеният и жълтият цвят стимулират активността, включително и физическата активност, която пък ободрява трайно.
 

Поради недостига на слънчева светлина през зимата организмът произвежда по-малко  от т.н. хормон на щастието, а фитнесът е в състояние да го повиши.
Всичко е много просто: повече радост – по-малко и умора и лошо настроение.

Обградете се с ярки предмети. Прибавете към гардероба си няколко ярки вещи- ръкавици, шал, пуловер. Може да си сложите и цветна гривна и да я поглеждате по-често – например докато работите на компютъра. Или окачете в кабинета си плакат с ярки цветове, сменете картината на монитора, добавете към обеда си по една жълта и червена чушка – комбинация от цветове и витамин С.

Дишайте по-дълбоко

Обикновената дихателна гимнастика осигурява едновременно по-голям приток на кислород /необходим за преработката на храната в енергия/ и на кръв, които достигат по-бързо до тъканите и зареждат организма с енергия.

Не отнема много време: Подишайте 20 секунди по-бързо и максимално дълбоко, след което направете 5-7 бавни дълбоки вдишвания. Изпълнявайте упражнението 3 пъти – сутрин, обед и в края на работния ден.
 

И не забравяйте, че е важно не само как дишате, а и какво вдишвате. Прекарвайте по-малко време в помещения, където се пуши.

Привържениците на ароматерапията твърдят, че някои аромати карат рецепторите на обонянието да изпращат в мозъка сигнали за бодрост и концентрация.


Такъв аромат имат канелата, хвойната, лимонът, розмаринът, лавандулата, ментата, карамфилът, бергамонът.

Лимонът и ментата могат да се слагат в чая, канелата - в  какаото и десертите, розмаринът и карамфилът - в салатите и ястията или както хвойната и лавандулата да се вдишват като есенции и етерични масла.
По-внимателно с ароматизираните лампи, свещи и прахове. Някои хора получават от силните аромати главоболие и дори пристъпи на мигрена.

Коментари