Публикация

Бременност през лятото

Полезни съвети от д-р Балтаджиева, акушер-гинеколог в медицински комплекс "Доверие"


В ефира на Bulgaria Оn Air, д-р Боряна Балтаджиева - акушер-гинеколог в медицински комплекс Доверие, даде много полезни съвети за всички бременни дами.

 Още в началото на своето интервю, Д-р Балтаджиева успокои всички жени, обяснявайки, че всяка бременна може спокойно да отиде на море без притеснение за своето състояние.

 Освен това, д-р Балтаджиева констатира, че летният сезон има два рискови фактора – топлината и излагането на слънце. Топлината влияе по различен начин на дамите, в зависимост от това в какъв стадий от бременността са те. Жените в ранна бременност са по-склонни към прималяване, прилошаване и понякога припадъци,  докато в по-късната бременност, жените по-често покачват кръвно налягане или получават оттоци. Според  д-р Балтаджиева, когато жената усеща някои от симптомите на повишено кръвно налягане, то тя трябва да измери кръвното си и е препоръчително, когато то е високо да се обърне към своя гинеколог, който ще прецени дали това е притеснително или е в рамките на нормалното състояние.

 В летния период от годината, жените трябва да приемат много течности, като „най-добре влияе водата“, допълни също д-р Балтаджиева.  Тя посъветва жените да пият около 200 милилитра вода или една водна час на „всеки светъл час от денонощието“, т.е през деня. Именно по този начин, те ще компенсират загубите на течностите чрез дишането и изпотяването в горещите дни.

 Относно това как жените да се справят с така нелицеприятните оттоци в по-напредналите месеци от своята бременност, д-р Балтаджиева посъветва всички да се разхождат повече в по-хладните часове, а когато са легнали да вдигат краката си на по-високо и така без специални медикаменти ще намалят появата на така неприятните оттоци.

 Пътуванията през летния период са неизменна част от него и е хубаво да се слага възглавничка на кръста, чрез която да се намали натоварването на гръбнака и краката при жените. Д-р Балтаджиева смята, че пътуването с кола е по-подходящо, тъй като при самолета винаги може да възникне някаква  проява на патология на бремеността и жената да изпадне в паника.

  „Не се ограничавайте от нормалния си начин на живот. Пътувайте, придружавайте семейството, съпруга си, другите деца в семейството“,съветва всички дами д-р Балтаджиева.

 Относно летните почивки и възможността за къпане в басейн или море, съветът е да се избере морето и след влизане във водата, банският костюм да бъде сменен. Добре е бременните да не се излагат на слънце, тъй като кожата им произвежда повече меланин и това увеличава възможността за поява на петна по кожата на жената.  Слънцезащитният крем е задължителен при посещението на плажа, като той трябва да бъде със слънцезащитен фактор минимум 30.

 „Винаги, когато нещо ви тревожи, се обаждайте!“ – това е основният съвет на д-р Боряна Балтаджиева към нейните пациентки. Това тя съветва и всички бременни жени, за да бъдат спокойни за своята бременност, те трябва да се консултират за всичко тревожно със своите гинеколози.

 С цялото интервю може да се запознаете тук

Коментари