Публикация

В Швеция пращат sms за спасен живот

Кръводарителите получават обратна връзка винаги, когато тяхната кръв е използвана


Преди четири години в Стокхолм стартира програма, която има за цел да поощри кръводаряването. Кръводарителите получават съобщение "Благодаря" на телефона си, когато дарят кръв и още едно, когато кръвта им е използвана за спасяване на човешки живот. 

Швеция, изправена пред проблема с намалялата кръводарителска активност, реши че най-добрият начин да се справи с проблема е като бъде открита и честна към гражданите, информирайки ги за точните нива на кръв в наличност. За жителите на Стокхолм това става чрез проверка на наличността в сайта на съответната районна служба за кръводаряване. Виберг изтъкна, че вътрешната информация, с която те разполагат, е същата с тази, която виждат посетителите на сайта. Логиката е, че хората ще се отзоват, когато видят, че запасите от съответната кръвна група са на изчерпване, а ако те не могат да помогнат, ще разгласят за нуждата в социалните мрежи.

Постоянно се опитваме да покажем важността на донорите. Искахме дарителите да получават обратна връзка за положените от тях усилия и това е един добър начин да го направим“, каза Каролина Виберг, мениджър комуникации на Кръводарителната служба в Стокхолм.

Други инициативи, които стартираха наскоро в Швеция и представляват позитивен модел, включват подписването на споразумение от страна на донорите, с което те се съгласяват да бъдат настойчиво търсени по всички възможни начини – съобщения, телефонни обаждания, имейл, докато не отидат да дарят кръв. Вместо обичайния бюрократичен и медицински език, съобщенията включват „лековати“ и „закачливи“ съобщения, например „Няма да се откажем, докато не прокървите“. В заключение Виберг подчертава, че единственото, което целят с всички предприети действия, е да накарат хората да разберат колко точно важни са те и техните кръводарения.

„Чувстото е прекрасно, когато знаеш, че си спасил нечий живот“ 



Коментари