Публикация

5 изненадващи ползи на пробиотиците

Вече е лято и идва сезонът на дългоочакваната почивка. Погрижете се през нея да няма неприятни изненади, да сте изпълнени с енергия и да ѝ се насладите пълноценно.


Пробиотиците са полезните бактерии, които внасят баланс в чревната флора. Лекарите препоръчват употребата им, когато са предписани антибиотици, при диарийни състояния, хранителни натравяния и др. Но техните ползи определено не спират дотук и все повече хора ежедневно разчитат на пробиотиците за подобряване на цялостното здравословно състояние и самочувствие. Ето и няколко от начините, по които това се случва:

1.      Повишават настроението

Множество проучвания показват, че поддържането на здрава чревна флора намалява стреса и безпокойството чрез занижаване на нивата на мозъчната активност, свързана с емоциите и болката.

2.      Подобряват съня

Имате проблеми със съня? Пробиотиците могат да ви помогнат. Голяма част от хормона на щастието серотонин, както и неговият производен мелатонин, който играе важна роля за съня, се синтезират в стомашно-чревния тракт. А когато той е здрав и техният синтез е по-добър.

3.      Осигуряват прилив на енергия

Храните се нередовно и нездравословно и постоянно се чувствате изморени. Звучи ли ви познато? При много хора това е ежедневие и дори да успеят да хапнат нещо на крак, то не се усвоява добре, а липсата на енергия често произтича от невъзможността на организма да извлече максимума от поетата храна. Пробиотиците помагат храната да бъде усвоена по-добре, а здравата чревна флора спомага за производството на витамин В, който играе ключова роля за енергийния синтез.

4.      Контролират теглото

Това е едно свойствата на пробиотиците, открито сравнително скоро и за което и в момента се провеждат проучвания. Резултатите от тях сочат, че пробиотиците допринасят за намаляването и контролирането на теглото. Учените се основават на връзката между здрава микрофлора, допринасяща за по-качествено усвояване на хранителните вещества, и здравословното тегло.

5.      Помагат срещу синдрома на раздразненото черво.

Едно от причините за това състояние е дисбаланс на бактериите в нашия стомах или по-скоро преобладаването на тези, които не са полезни за нас. Вземането на пробиотици „зарежда“ с полезни бактерии и помага да се преборим със синдрома на раздразненото черво.

Коментари

"The amount of time to reduce glucose levels following a meal is the same as in a normal rat, and it is matched to the amount of glucose in the blood, just as it would be with a normal-functioning pancreas. It's moving the center of glucose control from the pancreas to the upper intestine." Това е шестата полза. Цитат от проучване на Cornell University, публикувано през февруари, 2015 в Medical News Today. След 90 дни лечение, опитните мишки, които са приемали пробиотици, са показали намаление на кръвната захар с 30%, спрямо контролата, която е била на обикновена терапия без пробиотик. http://diabetes.diabetesjournals.org/content/early/2015/01/27/db14-0635.abstract