Публикация

Сити Клиник Бургас открива специализиран кабинет по ангиология и доплер

Сити Клиник започва безплатни прегледи с доплер


Сити Клиник Бургас открива специализиран кабинет по ангиология и доплер

 

От тази седмица Сити Клиник Бургас открива специализиран кабинет по ангиология и доплер, ръководен от д-р Насратулах Мобаракшах, специалист вътрешни болести,кардиология и ангиология . Той от пет години работи в престижни болници в София, а преди това – в Индия.

„Кабинетът е нова крачка в прецизността в поставянето на диагноза на пациенти с атеросклероза и проблеми с кръвоносните съдове и етап в стратегията на Сити Клиник да предоставя най-добрите достижения на медицината на нуждаещите се“- казва управителят д-р Мариана Контева.

Според нея прегледът и изследването с доплер ще предопределят  дали болните да бъдат насочвани към съдов специалист или кардиолог.

Доплер  на артерии и вени е ехографско изследване на кръвоносните съдове, чрез което може да се установи степента на запушване, съответно- риска от остра исхемия на жизненоважни органи и тъкани – крайници, мозък,сърце, бъбреци и др.

Доплер ехографията се използва за диагностициране и оценка на тежеста на различни заболявания на кръвоносните съдове – артериални тромбози, артериални емболии, аневризми, разширени вени, тромбози на вените, тромбофлебити и др. Тя  се използва и за скрининг и профилактика на атеросклерозата при рискови пациенти

Изследването е  напълно безопасно  и може да се извършва многократно, според нуждата и преценката на лекар.  То е  неинвазивно – специалистът поставя контактен гел върху кожата на пациента и с помоща на трансдюсер,  на екрана на ехографския апарат се визуализира изследвания кръвоносен съд.

 Доплеровата ехокардиография дава възможност за определяне  на сърдечния дебит, както и  на структурата, дебелината и функционирането на  сърдечните клапи.  Тя се препоръчва при пациенти с патологични нарушения на сърдечно - съдовата система като заболявания на сърдечните клапи - стеноза (стеснение) или инсуфициенция ––недостатъчност; сърдечна недостатъчност - левостранна, десностранна или тотална; кардиомегалия; дисекация или аневризма на съдовете; вродени сърдечни заболявания;     кръвни съсиреци и други.

Доплерсе използва и за диагностициране на течност в перикарда (околосърдечната съединително - тъканна торбичка).

Мозъчните съдове се изследват с помощта на Транскраниална / Интракраниална/ доплерова сонография. Ултразвуковите лъчи проникват през черепната обвивка и практически достигат до всички кръвоносни съдове в мозъка. Така се създава цялостна представа за мозъчното кръвообръщение, съдовото съпротивление, количеството кръв, което преминава за единица време, стеснения на кръвоносните съдове, наличието на атеросклеротични плаки и тромби.
Доплерова сонография се прилага при : мигрена и други типове главоболие, спазми на кръвоносните съдове,изтръпване и лошо оросяване на крайниците, световъртеж, главозамайване и нарушение на равновесието, мозъчен емболизъм, отлагане на атеросклеротични плаки по мозъчните съдове, състояния след мозъчно-съдови операции и др.

 


" }-->

Коментари