Публикация

Приемът на фолиева киселина по време на бременност понижава риска от затлъстяване при децата

Приемът на фолиева киселина по време на бременност понижава риска от затлъстяване при децата

Доказано е, че добавянето на фолиева киселина по време на бременност намалява вероятността от дефекти на невралната тръба (дефекти на мозъка и гръбначния мозък, гръбначен стълб) в плода. Според учени от Johns Hopkins University, употребата на фолиева киселина може също да защити децата от затлъстяване. Изследователите са анализирали данните от повече от 1500 майки и техните деца на възраст от две до девет години, съобщава NDTV.

 

Известно е, че бременните жени с наднормено тегло са изложени на повишен риск от усложнения като мъртво раждане, вродени дефекти и преждевременно раждане. В допълнение, децата на такива майки често се сблъскват с отрицателни въздействия върху здравето, като например затлъстяването в детска възраст. Изследователите откриват,че преди всичко рискът от затлъстяване е при деца, чиито майки са имали ниски нива на фолиева киселина по време на бременност.

 

 

 

 

 

Например, при жени със затлъстяване и нормални фолат нива на децата е 43% по-малко вероятно да бъдат с наднормено тегло в сравнение с децата на майки с ниски концентрации на фолиева киселина. Учените смятат, че има определен праг за фолиева киселина (около 20 наномоли на литър). Нататъшно увеличаване на нивата на фолиева киселина в кръвта не е свързано с допълнителни ползи. По този начин, създаването на оптимална концентрация на фолати е полезно за жени, които планират бременност.

 

Източник: Мeddaily.ru

Коментари