Публикация

Започва 10-ото юбилейно издание на Българските фармацевтични дни

Магистър-фармацевти ще обясняват на ученици и широката общественост свойствата на лечебните растения в Ботаническата градина


За десети път от 24 до 26 юни в София ще се проведат Българските фармацевтични дни. Инициативата е на Българския фармацевтичен съюз, а традиционно CredoWeb ще бъде партньор на съсловната организация за популяризиране на събитието сред гилдията.

Форумът се провежда ежегодно от 1996 г., като от 2007-а придобива популярност. Свързва се с честването на Еньовден – професионалният празник на фармацевта, припомни проф. Илко Гетов, председател на съюза.


За първи път тази година събитието ще започне с Ден на отворените врати в Ботаническата градина. Там в специални шатри  магистър-фармацевти и студенти по фармация ще споделят с гостите любопитни факти от фармацевтичната наука, ще демонстрират древни практики за произвоство на лекарства в хаванчета и епруветки, а студенти ще разкриват тайните на лечебните растения. Ще присъстнат ученици от Първа английска гимназия, СМГ и 40-о СОУ. Те ще имат възможност да задават въпроси за фапмацевтичната професия.

„Опитваме се да се отворим към широката общественост – всеки, който желае, може да дойде между 10 и 14 ч“, обясни главният секретар на БФС Светослав Крумов.

От 19 ч вечерта е тържествената церемония по откриването в Софийската опера и балет. Традиционно Българският фармацевтичен съюз ще връчи годишните награди за продукт на годината на фармацевтичните компании. Непосредствено след церемонията ще бъде представен балетният спектакъл „Зорба гъркът“ по музика на Микис Теодоракис.

На 25 и 26 юни 2016 г. Десетото юбилейно издание на БФД 2016 ще се проведе в Националния дворец на културата като специализираното изложение ще бъде разположено на ет. 5.  Лектор в научната програма на форума ще  бъде генералният секретар на Фармацевтична група на ЕС Jurate Svarcaite. Сред гостите са и президентът на Европейското общество по онкологична фармация, както и ръководителят на българския офис на СЗО. Научната програма ще протича в зали 3, 7 и 8. Достъп до изложението и научната програма имат само регистрирани участници ­ медицински специалисти и изложители. По традиция годишната гала­вечер на магистър-­фармацевтите в България  ще се проведе на 25 юни вечерта в зала 3 на НДК.

Коментари