Публикация

Как да понижим холестерола?


Увеличените стойности на холестерола в кръвта са сигнал за риск от сърдечни болести или атеросклероза. Медиците съветват липидният профил да се следи редовно, а заради важността на този показател изследването му е включено в рамките на профилактичните  прегледи и се заплаща от НЗОК.

Причините за увеличения холестерол и сложните взаимодействия с други рискови фактори за тежките сърдечно-съдовите инциденти са обект на безброй проучвания заради високата социална значимост на тези заболявания. 

Повече от половината от възрастните хора имат по-високи стойности на  холестерола от нормалните. Често покачването на нивото на холестерола започва в детските години.  Някои деца са фамилно обременени и за тях има по-голям риск.

Усилията за намаляването на холестерола  са многопосочни, а преценката е индивидуална за всеки пациент.

Има обаче и общовалидни правила.

Хранителните източници на холестерол са яйцата, млечните продукти, месото /и пилешкото/. С високо съдържание на холестерол са жълтъците и карантията / черен дроб, бъбреци, момици и мозък/.

В рибата има по-малко холестерол, отколкото в месото, но водните животни с черупки / миди, раци , стриди и др./ изобилстват от холестерол.

Растителните храни /зеленчуци, плодове, семена, ядки, зърнени продукти/ не съдържат холестерол.

Мазнините не трябва непременно да се свързват с холестерола. Например, черният дроб и други вътрешности са бедни на мазнини, но са богати на холестерол.

За понижаване на холестерола е необходимо:
- Приеманите мазнини да се ограничат  до 25 - 35% от  общите калории за деня. По-малко от 7% от дневния прием на калории трябва да постъпва от наситени мазнини, не повече от 10%  - от полиненаситени мазнини, и не повече от 20% от мононенаситени мазнини.
- В храната да се включат повече фибри  
- Да се нормализира теглото 
- Да се увеличи  физическата активност

Препоръките за диетата на децата са сходни. Акцентът там е върху баланса между необходимите за пълноценното им развитие калории и поддържането на нормално тегло.

Известно е, че пробиотичните бактерии се намесват в цикъла на образуването на т.нар. лош холестерол и движението му в организма, като намаляват концентрацията му в кръвта.
Това е доказано – хора, които приемат пробиотични препарати, постигат намаляване на холестерола.
Този ефект може да се постигне и с химически лекарства, но винаги е по-добре първо да се опита с природни средства, съветват кардиолозите.

Коментари