Публикация

FDA предупреждава за сериозни сърдечни проблеми след употреба на много високи дози Loperamide/Лоперамид

Неправилната употреба Лекарствата с Loperamide/Лоперамид може да доведе до живото застрашаващи състояния като удължаване на QT интервала, Torsades de Pointes, вентрикуларни аритмии и др.


Loperamide/Лоперамид е молекула, която се употребява от 1976. Лекарствата с нея са с режим OTC (отпускат се без лекарско предписание). Прилага се при диария от различен произход в дози до 8 мг.

В Америка FDA е получила съобщения за редица случай на неправилна употреба на препарата, които са довели до живото застрашаващи ситуации.
Една част от случаите са свързани с употребата на Loperamide като средство за преодоляване на абстиненция при отказване от опиоидни наркотици.
В други от случаите е наблюдавана недостатъчна информираност от страна на пациентите за начина на употреба на лекарството.
Трета група от пациентите са приемали други лекарства, които са взаимодействали в организма с Loperamide и по този начин се е стигнало до нежеланите ефекти.
FDA е установила превишена доза от 70 мг до 1600 мг дневно!!!
Лекарства, които се свързват с завишаване риска от ритъмни нежелани ефекти на Loperamide са:
clarithromycin, erythromycin, gemfibrozil, itraconazole, ketoconazole, ranitidine, ritonavir, quinine, quinidine (последните 2 се съдържат и в напитката тоник).
Регистрирани продукти с Loperamide в България:

DIAROSTAD caps. 2 mg x 10
Imodium caps 2 mg 6 caps 
Imodium Instant orodispersible tablets 2 mg 6 
Imodium Plus Chew able tabs 2 mg/125 mg - 6 caps.
IMOMED 2 mg tablets 10
Lopedium capsule 2 mg 10
Stoperan capsules, hard 2 mg 8
VACONTIL 2 mg capsules x 10


Пълна статия: http://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/ucm504617.htm

Коментари