Публикация

Студенти от МУ-Варна взеха участие в международен форум по УНГ-болести

Студенти от Медицински университет – Варна взеха участие в Десетия международен форум по УНГ-болести, който се проведе в рамките на 87-та годишна среща на Немското дружество по оториноларингология и хирургия на главата и шиятаФорумът се проведе в град Дюселдорф, Германия и включваше лекционен курс, дискусии, постерна сесия, представяне на най-новите технологии, оборудване и консумативи, както и сателитни секции, в които бяха представени немско-китайски и немско-испански проекти в сферата на УНГ- болестите.

Участници от Европа, Азия, Африка, Северна и Латинска Америка дискутираха важни проблеми, свързани с ранната диагностика и лечение на социално значими заболявания в областта на оториноларингологията, както и хирургията на глава и шия.


Медицински университет – Варна бе представен от петима студенти по медицина и един специализант по УНГ-болести, всеки от които презентира постер на различна тема. Академичен наставник на представените разработки е доц. д-р Николай Сапунджиев от Катедра по неврохирургия и УНГ болести при МУ-Варна.

„Ползите от това участие несъмнено са много. От една страна имахме възможността да се запознаем с нивото на развитие на медицината, и по-конкретно сферата на УНГ-болестите, в Германия. Интересно бе да видим начина на организиране на подобно събитие, да комуникираме с огромния брой участници от десетки държави, да обогатим знанията си от изнесените лекции и доклади на световно признати специалисти.  Безусловно ни впечатли представянето на най-съвременната техника, оборудване и консумативи, част от които дори все още не са представени официално и не са пуснати в продажба.“ – коментираха участниците.Коментари