Публикация

Д-р Ивайло Димитров: Български хомеопатични продукти действат за часове при някои заболявания

Хомеопатията обхваща всички аспекти на медицината и на практика се превърна не в алтернатива, а в друго отношение към здравето на човека. Това, което направихме в България бе българският отговор и принос към световната хомеопатия с 12-те препарата, които са абсолютно уникални и нямат аналози.


- Д-р Димитров, хомеопатията се превърна в тотален хит и по-важното в една прекрасна алтернатива на скъпото и понякога небезопасно класическо лечение. Как се роди идеята за създаване на българска хомеопатия?

- В продължение на 10 години бях директор за Балкански регион на ЕКАД - Европейски градове срещу наркотиците, една европейска организация със седалище в Стокхолм. Работейки с много хора, които имаха проблем с алкохол и наркотични зависимости експериментирах с различни хомеопатични продукти, като така успях да създам унифицирани стандартни схеми за 5-те групи наркотични вещесва. Оттам тръгна идеята как да се научим да се справяме със зависимостите. В тази посока имаме вече два продукта Алкобел и Табакобел – първият за отказване от цигарите, вторият - от алкохола. Плюс идеята как да се справяме със стреса, защото това се оказа в основата на над 90% от заболяванията. Така създадохме Стресбел. Това са дългогодишни мои рецепти, които на практика бяха унифицирани до степен, в която можеха да влязат в производство. Благодарение на доброто ми сътрудничество с бизнеса успяхме да заинтригуваме хората и да създадем „Белл хомеопатия“. Работим заедно с нашия ексклузивен представител, който ни разпространява в България – „Фаркол“. Нека припомня, че в нашата хипократова клетва има едно изречение, което казва „Лекувай, без да вредиш“. За съжаление, последните няколко хиляди години медицината беше насочена единствено към фармацевтичната индустрия, която помага, но и знаете колко много редове има в листовките на лекарствата за страничните и вредните ефекти от лечението. Докато хомеопатията даде една много добра посока на развитие по отношение на това, че тя стимулира организма той сам да се справи. Тук няма доза, има енергийно повлияване, което действа изключително бързо както при малките деца с температура, алергии, така и при големите с хронични заболявания. Най-хубавото нещо е, че хомеопатията обхваща всички аспекти на медицината и на практика се превърна не в алтернатива, а в друго отношение към здравето на човека. Това, което направихме в България бе българският отговор и принос към световната хомеопатия с тези 12 препарата, които създадохме и които са абсолютно уникални и нямат аналози.

- Има с какво да се гордеем. Но нека попитам за тези продукти, които са насочени към хора с някакви зависимости. Какво се случи след като излязоха на пазара, свободно?  

- Първо беше шок. Фирмите, които досега бяха лидерстващи на пазара бяха объркани, имаше дори отхвърляне и агресия. Но, слава Богу, до лекарите много бързо достигна информация за новостите и те започнаха да ги изписват на своите пациенти, които оставаха доволни от постигнатите резултати. Това ни даде възможност с малка, да не кажа никаква реклама да влезем на пазара. Така създадохме за жените друг уникален продукт Климаксбел – за критическата възраст. Наистина жените са страшно доволни. Цистобел - за циститните проблеми, Еректобел – за мъжете със сериозни проблеми с еретилната дисфункция. Започнахме да мислим за големите здравословни проблеми. Така се появи Хипербел, който е изключително ефективен при хипертония, като не я привежда в състояние на ремисия. Малко, по малко стигнахме до тези 12 продукта. Засега смятаме да ги задържим така, тъй като интересът започна да става голям. Това се случва по странния начин, че ние не се рекламираме, а се опитваме да бъдем в директен контакт с фармацевтите и нашите пациенти. Голяма благодарност и към лекарите, които подкрепят българската кауза. Има голям интерес и от чужбина - от Турция, от Русия, от страни в Европа. В момента сме канени в Казахстан на един медицински конгрес. Това е важно, защото там не само представяме продуктите, а и обучавам лекари. Мога с гордост да заявя, че отново съм канен в Истанбулския медицински университет, за да преподавам на лекари. Тоест ние получаваме признание не само у нас. Не гледаме спънките, гледаме да сме в полза на пациентите.

- Хомепатията е безвредна и лекува, но трябва ли и промяна в начина на живот?

- Промяната в начина на живот е като да ограничиш контакта с отровните хора, с отровните храни, да търсиш начин, по който да изградиш собствен свят. Ние винаги сме чакали магията на хапчето. Боли ме нещо – вземам хапчето и край. Но всъщност хомеопатията работи на принципа за балансиране на собствената ни енергия, което означава, че ти също трябва да бъдеш достатъчно загрижен и отговорен към себе си.

- Няма как да подминем въпросът за цените. 

- Постарахме се да разделим продуктите на два ценови класа. Едните са до 9,80 лв. пределна цена в аптеките, а там обикновено са около 7,50-8,50 лв. Другите са максимално до 14,80 лв., в аптеките са около 12-13 лева. Целта ни е продуктите да са достъпни, като разделението на два ценови класа е заради различните компоненти вътре, не по наше желание. Конкурентни са, защото са доста икономични от гледна точка на приема. Всеки един от тях съдържа по 5-6 монопрепарата, като само един от тях в аптеката струва по 4-4,50 лв. Тоест те излизат около 20-25 лв, ако ги вземете по отделно. А една кутийка от българските хомеопатични продукти се ползва в рамките на 2 седмици – до месец в зависимост от честотата на прием. Това се оказа другото ни голямо предимство. В сайта на „Фаркол“ или на „Белл Хомеопатия“, в аптечната мрежа хората могат да видят хомеопатичните продукти – за какво се използват, как се приемат, за колко време настъпва пълното излекуване. Обикновено при хроничните заболявания се счита, че в рамките на 3 до месеца се провлиява заболяването, без да се вкарва в състояние на ремисия. Докато за други като Синубел срещу синузит, за децата със задна хрема, за големите или като Астнобел за астматични проблеми, те действат врамките на часове.


Коментари