Публикация

Геноцид върху микробите е причина за болести при човека

Учени смятат, че някои от проблемите с физическото и дори психическото здраве на човека се дължат на унищожаването на микроби, настъпило в ерата наречена Антропоцен (епоха, която се определя от огромното човешко въздействие върху планетата).Това е изводът от доклад изнесен на годишната конференция на Американското общество по микробиология, съобщава New Scientist.

Земеделието, модерният начин на хранене, наличието на канализация и хигиената, както и масовото използване на антибиотици – това са основните причини за резкия спад в биологичното разнообразие на микроорганизми в червата на човека. Всъщност намаляването на микробите в човешкия организъм е започнало преди около 350 хиляди години, когато човекът се научил да използва огъня, обяснява 

Термалната обработка на храната извлича от нея повече калории. Така с генерациите обемът на човешкия мозък нараствал, а стомашно-чревният тракт намалявал. „Колкото по-къси са червата, толкова по-малко пространство за чревната флора“, казва Джилингс.

Следващият период на „геноцид“ срещу микробите настъпил с развитието на селското стопанство преди около десет хиляди години. Сравнително еднообразната храна, която започнали да консумират хората довела до промени в чревната микрофлора.

С развитието на животновъдството в по-ново време по-голямата част от животните на планетата са домашните крави, овце, свине и птици. И ако преди 12 хиляди години 97% от микроорганизмите са живели в червата и стомаха на диви животни, от 2000 г. насам този дял е спаднал до едва 3 на сто (останалата част обитава храносмилателния тракт на домашни животни и хора).

Най-решителният удар по микробите обаче настъпва в ерата на индустриалната революция (XIX-XX век). „Разобличаването“ на микроорганизмите като причинител на болести, изграждането на канализация и модерната хигиена, но най-веченавлизането на антибиотиците води до радикално намаляване разнообразието на микроорганизми.

Учените смятат, че именно бързото изчезване на микроорганизми, с които хората са еволюирали заедно в продължение на стотици хиляди години, е довело до широко разпространение на съвременни проблеми като затлъстяване, астма, псориазис, възпалителни заболявания на червата и дори, според Джилингс, някои психични разстройства.

Коментари