Публикация

Пациентите срещу съкращаването на лекарствения списък


Федерация „Български пациентски форум” изрази недоволство и настоя за спешна среща с управляващите по повод предложението за намаляване на медикаментите в позитивния списък с 15%.

Според пациентската организация, измененията ще доведат до „открито недоволство на и без това обеднелите български граждани”.

В отворено писмо, изпратено до премиера Бойко Борисов, до министъра на финансите Симеон Дянков и до министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев, федерацията посочва:

„Като хора, които ежедневно се сблъскват с хорските неволи в сферата на здравеопазването, искаме да ви помолим за следното:


1.Недопускане инициираните промени на Комисията по позитивния лекарствен списък да стане факт
2.Запазването и надграждането на досега отвоювани позиции относно лекарственото лечение на българските граждани наистина да бъде приоритет в здравната политика
3.По време на криза да се нарушава адекватното лечение на пациентите е пълен абсурд и не предполагаме, че политиката на правителството е антинародна.
4.За да се направят такива значителни промени, според нас е редно да се поставят на обществен дебат, както и с думи прости да се обяcни до какво ще доведат промените.

Искаме да ви помолим администрацията да не се вживява в ролята на лекуващ лекар”.

Конфедерация „Защита на здравето” също призова да не се съкращава позитивният лекарствен списък. При необходимост от КЗЗ ще мобилизират всичките си усилия срещу идеята, за да защитят правата на пациента.

Коментари