Публикация

Болница „Тракия" организира безплатно измерване на кръвната захар на 27 юни - Световен ден за борба с диабета

Безплатно измерване на кръвната захар ще се проведе на няколко места в Ст. Загора по случай Световният ден за борба с диабета.Всички желаещи ще могат да се запознаят с рисковите фактори и някои усложнения при диабет тип 2, както и начините за установяването му в първото „Училище за здраве"


Инициативите се организират от лечебното заведение съвместно с фирма „Марвена", като целта е да се заостри вниманието на хората върху коварното заболяване.
На 27 юни на три места в Ст. Загора ще се извърши безплатно измерване на кръвната захар. От 10.30 - 14.30 ч. в центъра на града (градската градина) всички желаещи граждани ще могат да проверят дали този важен за здравето им показател е в норма. Освен това 60 души с доказан диабет тип 2 ще имат възможност да получат безплатно измерване на два важни показателя в лабораторията на Болница „Тракия". На 27 и 28 юни от 10.00 до 15.00 ч. специалистите там ще измерят безплатно наличието на Ц-пептид или на гликиран хемоглобин в кръвта им. Тези изследвания ще покажат дали контролът на кръвната им захар е добър или имат нужда от смяна на терапията си. За да се възползват от изследванията, желаещите трябва да се запишат предварително на телефон: 042/ 987 777 или 042/987 766.
Безплатното измерване на захарта за всички старозагорци ще продължи и след края на работния ден от 18.00 ч. в х-л «Ст. Загора». Там ще се проведе и обучение на хората от водещи специалисти на Болница «Тракия» за възможностите за установяване на заболяването, усложненията от него в областта на зрението и лечението им. Лекции в новото «Училище за здраве» на Болница «Тракия» ще изнесат д-р д-р Мариела Русева - началник на Клиничната лаборатории в Болница «Тракия», д-р Рая Делева - специалист по клинична лаборатория в Болница „Тракия" и д-р Валентин Христозов - началник на Отделението по офталмология в Болница „Тракия". Здравното обучение на пациенти и желаещи граждани ще продължи и занапред в други социалнозначими области на медицината.

Основни факти* за диабета

- Диабетът е заболяване, при което човешкият организъм не може да произвежда или усвоява добре инсулин - хормонът, който регулира кръвната захар. В резултат на това нивото на кръвната захар в организма се повишава, а това води до сериозни увреждания на съдовете и органите в него.
- Броят на хората с диабет в света през 2014 г. е достигнал 422 милиона. Това е почти 4 пъти повече в сравнение с 1980 г.
- Засегнатите от болестта при хората над 18 години са над 8.5% от всички.
- Скоростта, с която болестта се увеличава е най-висока в държавите с ниски и средни доходи.
- Диабетът е основната причина за настъпване на слепота, бъбречна недостатъчност, инфаркти и ампутации на крайници.
- Над 1.5 милиона смъртни случая на година се дължат на диабета, а още 2.2 милиона са свързани с наличието на повишена кръвна захар.
- СЗО счита, че диабетът ще бъде седмата водеща причина за смърт през 2030 г.
- Основни рискови фактори за диабет тип 2 са наднорменото тегло, липсата на движение, неправилното хранене, стреса, наследствеността.

* Данните са на СЗО


Кои изследвания могат да помогнат при контрола на диабета

А. Основен показател за наличието диабет е кръвната захар. Нейните нормални стойности са следните:

1. На гладно 
- нормална стойност: 3.5 ÷ 6.1
- гранична стойност: 5.6 ÷ 7.8 / нарушен глюкозен толеранс/
- патологична стойност: над 7.8

2. След хранене
- нормална стойност: до 7.9 mmol/L (милимол на литър) 
- гранична стойност: 7.9-10.9-mmol/L (милимол на литър) 
- патологична стойност: над 11.0 mmol/L (милимол на литър) 

Б. Гликираният хемоглобин е друг показател, който показва състоянието на кръвната захар за дълъг период от време и дава яснота дали усилията от лечението на диабета са добри. Неговата нормална стойност е между 4.8 и 6.1 процента. Измерването му не се влияе от това дали човек скоро е поемал храна или не.

В. C-peptide е друго изследване, което помага да се установи как да се лекува диабета. То показва каква е степента на производство на инсулин от организма, тъй като при диабета тази възможност е ограничена и съответно дали пациентът трябва да премине на инсулинова терапия. Нормалното наличие на С-peptide в плазмата е между 0.37-1.47 mmol/L (милимола на литър), а в урината - 17.2 - 181mg/24h.

" }-->

Коментари