Публикация

На Еньовден билките имат най-голяма сила

През последните години определено има огромен интерес към лечебните растения не само у нас, ами и в целия свят, като не говорим само за използването на билките като суровина за фармацевтичната индустрия, ами за ползването им в „суров“, непреработен вид


На Еньовден се смята, че различните билки имат най-голяма сила и затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрева на слънцето. Интересно е вярването, че набраните за зимата билки трябва да са „77 и половина“ – за всички болести и за ,,болестта без име“. Каква е била тази болест без има име - няма как да се знае, но знаем,ч е нашите прадеди са отдавали голямо значение на тези ритуали.

През последните години определено има огромен интерес към лечебните растения и не само у нас, ами и в целия свят, като не говорим само за използването на билките като суровина за фармацевтичната индустрия, ами за използването им в „суров“, непреработен вид. Може би трябва да търсим причината в традициите, в предаваната от поколение на поколение вяра на народа в целебната сила на растенията, която фигурира в приказките, легендите, писмени и устни предания и съвети. Днес ние не придаваме свръхестествена сила на растенията, но имаме дълбоко убеждение, че организмът на човека по-добре понася вещества, които са продукт на растенията, а в хода на еволюцията човешкият организъм се е приспособил към употребата на растенията като храна и съдържащите се в тях активни вещества – като средство за лечение.

И тук отварям една доста голяма скоба- въпреки, че споделям това общо мнение, не приемам безкритичното твърдение на знайни и незнайни „капацитети“, особено във интернет-форуми, че „лекарствата от синтетичен произход са вредни, неестествени, токсични, направени от илюминатите и т.н.“, а билките са „безвредни, полезни и най-доборото, което лекува всичко, дори и рак“. Кой „рак“ се лекува –не знам, но явно за подобни „капацитети“ ракът е нещо като грип и съществува само един вид.

Както и да е – при всяко лечебно вещество, независимо дали е синтетично, или в „суров“ вид съществува древното правило „Dosis sola facit venemum” ( Дозата прави отровата ) .не случайно от древността и до наши дни символът на фармацията е чаша с увита около нея змия, от чиято уста капе отрова.Змията е символ на мъдростта, а дозата на лекарството определя дали това, което ще изпиете ще ви отрови или ще ви излекува.

Но не само това – лудото биле даде на съвременния свят атропинът- лекарство, без което съвременната медицина не може.От кокичето получаваме лекарството нивалин – изцяло българска разработка, което използваме за лечение на полиомиелит, неврити, преодоляване на миорелаксантите, използвани в анестезиологията.

Едно от най-популярните лекарства -Аспиринът е получен от кората на Бялата върба, същото растение, от което плетем кошници.Приложението на билките може да се подкрепи със стотици примери на лекарства, използвани в съвременната медицина получени ( и получавани ) от растения.Колкото повече изучаваме билките, толкова повече приложения им намираме. Имайте предвид, че България е страна изключително богата на лечебни растения- над 3000 вида растат в страната ни.Но отново обръщам вниманието ви - не трябва да забравяме, че билките от миналото, та и до днес се използват както за лечение, така и за отрова, така че няма да ви споменавам за такива растения, които могат да се използват за користни цели и не препоръчвам на никого да се образова от интернет и след това да използва прочетеното за самолечение. Любимият ми Марк Твен е казал още преди много време : “Не се лекувайте по книга! Може да умрете от печатна грешка!”

Как да си набавим и приготвим билки за домашна употреба ?

Първо трябва да знаем какво се използва от растението.Имайте предвид, че от едно растение може да използва всяка част, но за всяко едно заболяване се използва различна част.Имаме използва на листа ( например при мента,  градински чай, босилек ), цветове ( жълт кантарион, липа, лайка ) , стръкове ( момина сълза) , кори ( зърнастец например ), плодове (  глог,шипка) , семена ( сладникът ), корени ( жен-шен ) и т.н.

Второ трябва да знае, как и най-вече кога се събират билките. Като изключим поверията за Еньовден, всяко растение си има период на поникване, цъфтеж и плододаване.Старите билкари знаят периодите на събиране, но ориентировъчно мога да ви предложа следната схема – ако ви трябват листа и цветове – бере се в периода на цъфтежа. Цветовете се берат в началото на цъфтежа.Ако ви трябват корени или коренища – през пролетта, преди растението да се развие, или през есента, когато е изсъхнало.Цветни пъпки се берет март и април, когато са силно набъбнали, но все още не са се раслистили.За някои растения има значение дори и часа от деня, в който се бере, тъй като целта ни е да съберем най- голяма концентрация на активното вещество в растението.

Трето трябва да знаем как да берем и съхраняваме билките.Винаги трябва да внимаваме да не унищожим растението.Сърцето ми се свива като видя как родните индобългари унищожават липите в града ни ! Или как туристите скубят по поляните в планината билките с коренищата и след тях нищо не расте.Ужасно е това унищожение, предизвикано от уж „добри подбуди“ .

Билките трябва да се берат с любов, нежно,  да се взема от природата само това, което ни е нужно , а растението да оставим да расте за да имаме и за другата година, а и за хората след нас.Когато откъснем растенията –в никаквъ случай не трябва да ги притискаме в торби, където да се задушат.Бере се в плитки кошници, а след това бързо се пренасят до мястото, където ще ги сушим.От самото сушене зависи много и най-вече дали ще запазим лечебната сила на растението.Чрез сушенето отстраняваме водата от растението като при този процес консервираме дрогата и предотвратяваме ферментацията, а тя е най-вредна, тъй като води до разпад на активните молекули, и в до липса на лечебен ефект.Правилното сушене зависи от много фактори, които в домашни условия не могат да бъдат постигнат, тъй че ориентировъчно мога да ви дам следния съвет –на слънце можем да сушим само тези части , които не са оцветени, не съдържащи багрила – като корените, семена , кори и д.р. Листа, цветове и стъбла в никакъв случай не трябва да се сушат на слънце, тъй като се обезцветяват, а активните вещества престават да действат. В домашни условия е най-подходящо бавното сушене, като набраните растения се разстлат на вестник или брезент, или на скари от мрежа, поставят се на проветриво място, но на сянка.По този начин сушенето е бавно, но за сметка на това получаваме качествен продукт с непроменено лечебно действие.

Съхранението на готовите билки трябва да е на сухо, проветриво място, в добре затворени съдове.Не забравяйте, че силно действащите дроги трябва да се държат отделно от другите и да са на недостъпно за деца място.

 За финал - една  рецепта от мен, с която си помагам,  като се разболея от простуда :

Стръкове от мащерка- 2 с.л.

Стръкове от риган- 1 с.л.

Корен от Бял оман – 2 с.л.

Стръкове от звъника – 1 с.л.

Цветове от иглика – 1 с.л.

Листа от подбел – 2 с.л.

Листа от метна – 2 с.л.

Употребява се като изброеното се смесва, три супени лъжици от сместа се заливат с половин литър вряла вода.След 15 минути чаят се прецежда и се изпива подсладен с мед 3-4 пъти дневно.

 

Коментари