Публикация

Студът носи и алергия


Мнозина въобще не подозират, че страдат от студова алергия, като приписват симптомите й на обикновена простуда.

Ако обаче забележите, че всеки път в студено време ви се запушва носът, очите ви сълзят и се появява кашлица – имате всички основания да допуснете и вероятността да имате именно студова алергия. Кожата на откритите части на тялото се зачервява, започва да сърби, появяват се  отоци.

Нещо повече – всички тези признаци може да се появят не само при студено време, но и при силен вятър, от студена вода, във влажно време, при преминаване от студено на топло и т.н. Алергична реакция /оток и сърбеж по устните/ може да настъпи дори от сладолед или чаша студена вода.

Природата на тази необичайна реакция на организма не е изяснена докрай.
От студова алергия страдат най-често жените. Установено е, че появата й става обикновено на 25-30-годишна възраст
Често се предшества от инфекции, стомашни и чернодробни заболявания, интоксикации, стрес.
Студовата алергия може да бъде отключена и от прием на антибиотици, постоянно огнище на инфекция в организма, генетично предразположеност.

Топлината е основното спасение. Ако сте се намокрили, незабавно се преоблечете. Трябва да се има предвид, че синтетичните и вълнените тъкани засилват алергията. Най-добре е дрехите, които се допират до кожата, да са памучни или ленени.
Чаят и кафето също помагат.

Какво да правите при проявена студова алергия?

Преди излизане на студа, слагайте на лицето и ръцето тънък слой мазен крем. Не забравяйте и специален крем за устни.

Срещу предизвикания от студа ринит помага точковият масаж и покриването на носа и лицето с топъл шал.

Псевдоалергичният конюнктивит предизвиква обилно сълзене и смъдене на очите. Те се зачервяват и сърбят, като на топло симптомите изчезват. В момент на обостряне на този конюнктивит трябва да се избягват лещите, както и гримът. Слънчевите очила обаче ще са от полза.

Студова мигрена може да появи от внезапен спазъм на мозъчните съдове. Освен в главоболието тя може да се изрази и в понижаване на кръвното налягане. Всичко това няма да се случи, ако в студа се носи шапка.

Както и много други страдания, студовата алергия изисква основно внимание към повишаването на общия имунитет. Храната също има значение – за предпочитане са тлъстите риби, растителните мазнини, ядките.

Коментари