Публикация

Трима души са диагностицирани с туберкулоза от специалисти в УМБАЛ Св. Георги

Трима души са диагностицирани с туберкулоза и са насочени за активно лечение през изминалата седмица в УМБАЛ „Свети Георги”.


Случаите са открити по време на провелия се скрининг на риска от заболяването в Отделението по фтизиатрия на лечебното заведение. Това съобщи д-р Веселин Давчев, началник на звеното. 


Отчитаме ръст на хората, които дойдоха за консултация по време на едноседмичната кампания, направихме и повече проби на Манту в сравнение с предишните акции.

Продължава тенденцията на спад на новорегистрираните болни, но пред нас има няколко други предизвикателства.

Те са свързани с установяване на някои вече тежки случаи при определени рискови групи. Макар и бавно се увеличава и броят на пациентите, развили резистентност към лекарствата.

Друго предизвикателство за нас е да открием скритите форми на туберкулоза, която се проявява при спад на общия имунитет на човек. В България има много случаи на заразени, но не боледуващи от коварната болест хора, разказа д-р Давчев. 

526 души са преминали през кабинетите на Отделението по фтизиатрия по време на  скрининга за риск от туберкулоза. 69 са децата, на които е направен тест на Манту, като сред тях не са открити болни.

Всички пациенти, дошли за консултация и преглед, попълват анкети и при съмнение за заболяването се назначават изследвания - рентгенова снимка, проба на Манту.

Тестът се прави на тези, които са имали контакт с болен от туберкулоза,  имат симптомите на заболяването или отклонение в рентгеновата снимка.

Това е добра практика за откриване на нови случаи и позволява своевременно хоспитализиране на болния, лечение и ограничаване на възможността от предаване на инфекцията, смятат специалистите. /Марица.бг


Коментари

Здравейте, д-р Давчев, при един контролен тест Манту ми бе отчетена папула от 17 мм. Прочетох, че вече има по-надежден кръвен T-SPOT.TB тест за потвърждаване на диагнозата, защото пробата Манту не винаги е достатъчна за диагностициране на туберкулоза. Моля за вашето мнение