Публикация

Над 1 000 пушачи са търсили помощ на националната линия


За една година 1 047 души са потърсили консултации на Националната линия за отказ от тютюнопушенето на Министерството на здравеопазването.

На тел. 0700 10 323 са се обадили 509 мъже и 538 жени, които  имали желание да се избавят от вредния навик. Средната продължителност на пушенето при тях е била около 20 години, а средният брой цигари на ден – около 26.

Линията беше открита преди година и е част от Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето.


Всеки може да получи професионален съвет, както и да се консултира по въпроси, отнасящи се до вредите за организма и психиката, медикаментите, които подпомагат отказа от пушене, трудностите при преживяване на абстинентни симптоми, дори и да сподели опит от понеделник до петък между 9:00 и 19:00 часа.

Специалистите отговарят на въпроси и на адрес: aznepusha@ncphp.government.bg.

От година функционира и интернет страницата на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето - www.aznepusha.bg. На нея можете да потърсите подкрепа за отказ от вредния навик, какви начини за спиране или ограничаване на пушенето има, както и да се изчисли какви разходи дава човек за цигари.

 На страницата са поместени и видеоматериали в помощ на учители и ученици, фирми и предприятия, институции и организации, медийни специалисти.

Коментари