Публикация

Как да разпознаем опасните за зрението слънчеви очила

Качество, а не количество - съветват специалистите от Очна болница "Бургас"


            С настъпването на топлите дни за все повече хора слънчевите очила се превръщат в неразделен и задължителен аксесоар. И тогава възниква дилемата на какво да заложим при избора си – на разнообразие и достъпна цена или на качество и защита.

            Много клиенти са очаровани при вида на дългите стелажи с очила и на тях табели „Всичко по 10лв.” или „Нова колекция – 15 лв.”. А моделите са най-различни – черни, бели, цветни, малки и големи... Именно това разнообразие нерядко изкушава потребителите и особено потребителките да си тръгнат с повече от един чифт очила, въпреки че са наясно, че те няма да защитят очите им.

      „Изборът на некачествени очила е проблем, който повечето хора пренебрегват, защото не усещат веднага колко пагубно те действат на зрението” – отбелязва д-р Методи Иванов, началник отделение в Очна болница „Бургас“. Той обяснява, че когато човек сложи тъмни очила, зениците му се разширяват, за да компенсират по-малкото светлина. И ако стъклата нямат UV защита, по-голямо количество вредни лъчи навлизат в окото и увреждат макулата (тя е онази част от ретината, която отговаря за централното зрение и фините детайли). Това е предпоставка с течение на времето да възникне т.нар. макулна дегенерация. „По-добре без очила или с шапка с козирка отколкото с такива без защита” – допълва колегата му д-р Влахов, който паралелно се занимава от години и с оптика.

   Основното притеснение на специалистите е свързано с неправилното пречупване на светлината, което може да увреди очите, тъй като стъклата са изработени от материали, които не отговарят на европейските изисквания и са с нееднаква пропускваща способност по цялата повърхност. Очилата от сергиите например често имат обозначение за поляризация. Истината е, че те имат защита, но са направени от нискокачествени плаки с линеен поляризационен филтър, които са неустойчиви най-вече на надраскване и спокойствието, че предпазват очите Ви, може да трае не повече от месец. Освен това ментетата могат да засилят астигматизма, ако човек страда от такъв.

            Основни при избора на очила са два критерия. Първо, очилата да са с установен произход, марка и име; да са закупени от лицензирани оптики, за да сме сигурни, че имат 100% защита. Очилата, които купуваме, трябва да имат сертификат или т.нар. паспорт, в който е обозначен съответният клас/категория. Класът показва какво е защитното действие на стъклата, като клас 0 са очилата с минимална защита, а клас 4 пропускат едва между 3% и 8% от светлината. Клас 0 са повечето диоптрични очила; клас 1 са подходящи за облачно време; клас 2 се препоръчват при средно ярка слънчева светлина; клас 3 – при излагане на силна светлина, например за море или планина, а клас 4 осигуряват максимална защита на очите. Последните често се носят по лекарско предписание. Не са подходящи за шофиране, тъй като са прекалено затъмнени.

        Вторият критерий е свързан с избора на рамка. Важно е тя да е удобна. И за да остане такава, пазете я. Помнете, че тя не е диадема и навикът очилата да се носят върху главата от една страна уврежда рамката – тя се „разкрачва” - а от друга прахта и лакът или пяната по косата Ви надраскват и увреждат пластмасата. Друг вариант е да изберете не готови очила, а само рамка и стъклата да бъдат допълнително поставени. В такъв случай тя трябва да е подходяща да се монтират слънчеви стъкла, които да гарантират максимална UV защита.

         За много хора важен критерий при избора на очила са и модните тенденции. За лято 2016 те включват нестандартни, цветни модели. Ретровълната и особено кръглите форми и авиаторските очила са особено предпочитани. Хит този сезон са и животинските щампи, очилата, имитиращи мрамор, огледалните и омбре стъклата.

           От екипа на Очна болница „Бургас” са единодушни, че най-големият риск при покупка на очила-менте възниква от това, че няма гаранция за техния произход и за качеството на защитните филтри, а поради отсъствието на сервиз не могат да бъдат извършени никакви корекции по рамката. Затова техният съвет, за да предпазим очите си, е да залагаме на качеството, а не на количеството.            

Коментари