Публикация

Комбиниране на пробиотици и антибиотично лечение при полови инфекции

Лечението на бактериалните вагинални инфекции е най-добре да се провежда в съчетание от антибиотици и пробиотици.


Влагалищната флора е съвкупност от над сто вида микроорганизми. Преобладаващи са Lactobacillus, но при определени състояния съставът на вагиналните бактерии може да  се промени много бързо. Бактериалните промени могат да доведат до увеличаване на броя на болестотворните микроорганизми и в крайна сметка да доведе до неприятни бактериални и гъбични инфекции, както и инфекции на пикочните пътища.

Бактериалната инфекция е най-често срещаният тип на вагинална инфекция при пременопаузни жени. Типичните симптоми включват:

·  Усилено вагинално течение

·  Неприятна миризма

·  Вагинален сърбеж

·  Усещане за парене по време на уриниране

РН на вагината при пациенти с бактериална инфекция е по-висока от нормалното (> 4.5). Това води до по-ниски от нормалните стойности на полезните бактерии Lactobacillus и по-голяма концентрация на потенциално вредни бактерии Atopobium vaginae, Bacteroides SPP, Gardnerella вагиналис, Mobiluncus, Megasphera, Mycoplasma Hominis, Peptostreptococcus, и Prevotella.

Гъбична инфекция

Три от четири жени са страдали най-малко веднъж в живота си от гъбична инфекция. Гъбичните инфекции могат да бъдат причинени от антибиотици, увредена имунна система, понижени нива на естроген (които могат да бъдат свързани с менструални хормонални колебания), промивки или носенето на тесни дрехи и запарващи материи. Храненето с високо съдържание на захар може също да отключи гъбична инфекция.

Основните симптоми са:

·  Бяло течение

·  Силен сърбеж на влагалището

·  Раздразнение

По-голямата част от гъбични инфекции са причинени от кандида албиканс, но кандида glabrata, кандида krusei, и кандида tropicalis също често причиняват инфекции.

Инфекции на пикочните пътища са причинени от бактерии от храносмилателния тракт (често E. Coli, но и Enterococcus множество видове и Staphylococcus saprophyticus), мигриращи от ануса в пикочните пътища и могат да причинят инфекция в уретрата, пикочния мехур или дори бъбреците. Тези инфекции са изключително често срещани и могат да се проявят и безсимптомно. Когато се наблюдават симптоми, те най-обикновено включват:

·  Силно и  непрекъснато желание за уриниране

·   Болезнено усещане за парене по време на уриниране

·  Малък обем урина

·  Червено, розово или кафяво оцветяване на урината

·  Силна миризма на урината

·  Болки в таза

Инфекциите на пикочните пътища рецидивират  в рамките на шест месеца при 30-40% от пациентите.  Прилагане  на пробиотици директно във вагината обаче показват, че те биха могли да намалят вероятността за повторната поява на инфекции на от средно 6 пъти годишно до 1.6 пъти.

Пробиотиците и лечението на вагинални инфекции

Обичайното лечение на микробните урогенитални инфекции, като бактериални и гъбични инфекции или инфекции на пикочните пътища, е антимикробната антибиотична терапия. Тя се предписва за лечение на бактериални инфекции и инфекции на пикочните пътища.

Антимикробното  лечение често не е напълно ефективно, заради антибиотичната  резистентност на бактериите или поради повторно заразяване. Според учените една от основните причини  жените да се заразяват повторно след лечение за бактериални или гъбични инфекции е, че антимикробните препарати просто убиват болестотворните микроби, но не правят нищо, за да се възстановят нивата на Lactobacillus и други полезни бактерии, които са необходими за оптимално здраве на влагалищната флора. Възможно е също така повторната поява да се случи, защото болестотворните микроби се връщат от оригиналния им източник. Може също да се появи рецидив, тъй като антимикробни средства убиват и полезните бактерии, които контролират нивата на патогенните микроорганизми.

Налице са множество проучвания, които показват значителни подобрения в лечението на вагинални инфекции с пробиотици. Те се употребяват най-често в комбинация с антибиотици, като целта е да се възстановят количествата латобацили.

Едно двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване разглежда ефективността на пробиотик и антимикробен препарат заедно, за да се излекува бактериална инфекция.      Всички пациенти са лекувани със седемдневен прием на един и същи антибиотичен препарат . След това участниците са разпределени в две групи, една от които е плацебо, а другата получава в продължение на 30 дни капсули, съдържащи пробиотик. При пациентите, получавали антибиотик и плацебо ефективността на терапията е 40%, а при тези, които са приемали антибиотик и пробиотик – 88%.

Друго проучване, разглежда ефективността на лечение на бактериални инфекции чрез поставяне на капсули с пробиотик във влагалището, като се прави сравнение с лечението с антибиотичен гел.Пробиотичните капсулите са приемани вечер,  антибиотичният гел е прилаган  два пъти на ден, в продължение на тридесет дни. Резултатът е излекувани 88% от групата на пробиотик и антибиотичен гел, в сравнение с 50% от групата само на антибиотичен гел.

Вагинални инфекции след менопауза

 Доказано е, че съставът на бактерии във влагалището се променя след менопауза и нивата на здрави Lactobacillus обикновено намалява. Заради този спад на благоприятни за здравето бактерии, жените след менопауза по-често получават урогенитални инфекции. Поддържането на здрава влагалищна флора е изключително важно по време на хормонални изменения на менопаузата. Ето защо специалистите препоръчват употребата на препарати, съдържащи лактобацили.

Вагинални проблеми по време на бременност и раждане

По време на бременността, съставът на вагиналните бактерии се променя, за да осигури оптималната комбинация от здрави микроби, необходими за колонизация в чревния тракт на бебето. В утробата, бебетата са защитени от бактерии и дрожди. Те са в контакт с тях единствено по време на вагинално раждане. Когато бебето минава през родовия канал и вагината на майката, то е в досег и дори поглъща тези бактерии.  Те попадат в червата на бебето и помагат имунната система на бебето да започне своето развитие.

Ако микробите, намиращи се във вагината на бременната жена са патологични, те също могат да бъдат предадени на бебето по време на раждането. Поради това е важно за бременните жени, които планират вагинално раждане да поддържат здрава влагалищна флора, като избягват прием на ненужни антибиотици и приемат пробиотични добавки, одобрени от акушер-гинеколог.

Източник: healthygutbugs.com

Коментари