Публикация

Съвместна дарителска кампания на КОЦ-Русе и МБАЛ-Русе

„И най-дългото пътешествие започва с първата стъпка…“


Цел на кампанията

Целта на кампанията е събиране на средства за стартиране на Център за подкрепа на хора с онкологични заболявания и техните семейства

Защо е нужен такъв център?
В Русе и региона за момента не съществува център от такъв тип, в който може да бъде потърсена психосоциална помощ. Отговорът е свързан с нуждата от място, където хора с подобни проблеми да могат да обсъдят свободно своите притеснения, съвети, проблеми и положителни истории. Всеки човек, който води битка с рака, както и неговите роднини, могат да потърсят психологическа и социална помощ при нас. Работата на специалистите ще се състои в това да помогнат на хората с диагноза рак и техните семейства да разберат повече за заболяването, причините за появата му и неговото лечение. Те ще предоставят важна информация, която обяснява какво представлява болестта и кои лекари и/или методи са част от оздравителния процес. Тъй като съществуват много физически и емоционални проблеми, съпътстващи пациентите с такава диагноза, разговорите с психолог или други хора, минаващи по същия труден път, могат да им помогнат да се справят по-лесно.
Центърът ще бъде мястото, където психолози и социален работник ще дават информация на хората с онкологични заболявания за това по какъв начин могат да облекчават страничните симптоми, които се явяват като резултат от лечението им, или емоционалния дискомфорт, причинен от появата на тези смптоми.
 
Дейности на центъра
Доказано е, че разговорите с психолог, приятел или друг човек, преживяващ същото, помагат да се справят по-лесно.
Раковите заболявания разстройват голяма част от живота на пациентите като се започне от взаимоотношенията им с други хора, премине се през работата им и се стигне до хобитата и бита им.
В зависимост от стадия на заболяването и шанса за възстановяване, това може да ги принуди да направят промени в бъдещите си планове, включително да се справят с мисълта, че може и да няма лечение.
В този период те преминават през различни емоционални състояние като тъга, безпокойство, самота, усещане, че са различни от останалите, страх, гняв, чувство на безизходица, вина, липса на контрол над ситуацията, промяна в начина на мисленето за бъдещето.
Ракът, а и самият лечебен процес могат да променят външния вид на пациентите. Те могат да загубят косата и теглото си, да напълнеят, да се появят белези от операции, обриви, загуба на органи, изтощение и загуба на енергия. Пластичната хирургия, протезирането и козметиката могат отчасти да решат тези проблеми и да помогнат на хората да се справят с физическите промени.
Независимо от това много хора с онкологично заболяване разказват, че усещат и позитивни промени. Те започват да оценяват високо силата на собствените си тела, както и нови, но важни за тях взаимоотношения с хората, които полагат грижи за тях. Пациентите придобиват ново виждане за заобикалящия ги свят и започват да осъзнават, че животът е един миг от вечността и точно заради това е толкова уникален.
 
Източници на финансиране
Кампанията цели събиране на материални и нематериални дарения, които да спомогнат бъдещата дейност на Центъра. Това включва както финансови дарения, така и други материални такива, които биха допринесли за по-доброто функциониране на Центъра. Дарения ще се приемат както от физически, така и от юридически лица. Дарителската сметка, по която могат да се приемат средства е:
Първа инвестиционна банка клон Русе
IBAN: BG 20 FINV 9150 1016 06 84 61
BIC: FINVBGSF
За да стартира кампанията, МБАЛ-Русе прави първата стъпка – предоставя помещението, където ще бъде разположен Центърът.

Популяризиране на кампанията
По време на кампанията се предвиждат редица мероприятия с цел фондонабиране. Избрали сме целогодишна инициатива, тъй като за период от една година има няколко дати, свързани с раковите заболявания и борбата с тях. Те са:
  • 4 февруари – Световен ден за борба с рака
  • 15 февруари – Международен ден на децата с рак
  • 6 юни – Международен ден за победилите рака
  • 19 октомври – Международен ден за борба с рака на гърдата
  • 16 ноември – Световен ден за профилактиката на раковите заболявания
Неслучайно цветът на нашата кампания е лавандулово лилав, тъй като това е цветът, избран да обедини всички ракови заболявания. 
 
Целеви групи
Кампанията е насочена към пациентите с ракови заболявания и техните близки, които заедно преминават по трудния път на борбата с коварната болест.
 
Събрани средства
Събраните дарения ще бъдат инвестирани в ремонт, оборудване на помещение с необходимата материална база, което ще бъде любезно предоставено от МБАЛ-Русе, както и за заплащане на дейностите на психолог и социален работник.

Коментари