Публикация

Качват в интернет парите за лекари от фармацевтичните фирми

Сумите за подпомагане или организиране на научно-образователни събития, регистрационни такси за конгреси и конференции, както и лекторски хонорари, ще бъдат качени на transparencybg.orgАвтор Илияна Ангелова

Финансирането на здравни организации, медицински специалисти и техните професионални/съсловни организации от страна на 22 фирми, които членуват в ARPharM – Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, ще бъдат оповестени публично в интернет на 30 юни 2016 г. Това бе обявено на пресконференция днес. Правилата и условията на оповестяването са заложени в Кодекса за оповестяване на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации. От 2017 г. подобни мерки за прозрачност ще въведат и генеричните компании. 

Сумите, дадени през 2015 г. за подпомагане или организиране на научно-образователни събития, регистрационни такси за конгреси и конференции, както и лекторски хонорари, ще бъдат качени на transparencybg.org. Данните за лекари ще бъдат публикувани, само ако те лично дадат съгласие за това. Около 60% от медиците, които са получили финансиране от оригиналните фармацевтични компании, са дали положителен отговор. От ARPharM не могат засега да кажат точно, какъв е техният брой, тъй като не става дума за 60% от всички лекари в България, а само за част от тези, получили финансиране. Процентът у нас е задоволителен на фона на резултатите в другите европейски страни, коментира Деян Денев, директор на ARPharM

Каква ще бъде личната информация за парите към лекари?

Ако един и същи лекар е получил финансиране от две компании, то името му ще попадне в два списъка, ако той е дал съгласието си, данните за него да бъдат публикувани. Към името му ще има специалност, практика и други данни, които позволяват идентифицирането му като конкретен специалист. Ще бъде посочена и общата сума, която той е получил от съответната фирма за годината, като тя може да е за посещаване на повече от едно научно събитие или пък за лекторски хонорари. Мога да гарантирам, че членовете на ARPharM финансират само участието в научни форуми от компетенцията на съответния лекар, които наистина допринасят за неговото продължаващо обучение, изтъкна Денев. Факт е, че социалният статус на българският лекар не позволява той сам да финансира участието си в конгреси, симпозиуми и конференции, както правят колегите му от развитите страни. 

Що се отнася за финансирането на различни организации – съсловни и професионални, данните за тях ще се публикуват без да е необходимо съгласие.

Д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС, проф. Тодор Попов от Съюза на българските медицински специалисти и проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз, потвърдиха подкрепата си за инициативата „Прозрачността гради доверие“. Проф. Гетов дори заяви, че Етичният кодекс за оповестяване трябва да разшири своя обхват и да включи всички фирми, които предлагат лекарства и продукти в здравния сектор. Лекарите дават съгласие за публичност на данните, за да се избегнат спекулациите за нерегламентирани плащания от фирмите, подчерта и д-р Грозев. Прозрачността с оповестяването на данните от страна на ARPharM  е стъпка напред в процеса, който трябва да гарантира на пациента, че ще получи най-доброто за него лечение без намесване на комерсиални интереси, коментира Деян Денев.

Предварителните данни показват, че фармацевтичните компании през миналата година са инвестирали в квалификация, продължаващо обучение и сътрудничество с медицински специалисти и здравни организации около 21 млн. лв. От тях 14 млн. лв. са предоставени на медицински специалисти, а 7 млн. лв. на здравни и съсловни/професионални лекарски организации.

От ARPharM съобщиха още, че през 2015 г. компаниите, членуващи в организацията, са инвестирали за научноизследователска дейност в България (клинични изпитвания, медицински научни изследвания, неинтервенционални проучвания) 150 млн. лв., като 40 млн. от тях са предоставени от местните структури на компаниите.

Информацията ще бъде актуализирана веднъж в годината – на 30 юни 2017 г. ще бъдат публикувани данните за 2016 г. 

Коментари

Петър Краев
28 юни 2016 15:39

Алооооу, ескурзиантитиииииии. Ко стана ся?