Публикация

Наказаха екипи на спешна помощ в София – не карали пациенти в най-близката болница

Увеличените заплати на администрацията на ЦСМП София е заради спряно повишение от времето на министър Таня Андреева


В ЦСМП София 14 служители са наказани за това, че не са карали пациенти в най-близкото лечебно заведение. Това става ясно от изказване на директора на центъра д-р Георги Гелев по време на пресконференция днес, цитиран от информационните агенции. Наказанията са след назначена от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов проверка по повод журналистическо разследване на Нова телевизия. В репортажа медиците бяха обвинени, че са карали пациенти в определени частни болници, вместо в най-близката.

Д-р Гелев представи справка, според която за периода 1 януари - 20 юни 2016 г. екипите на спешна помощ в София са изпълнили 71 000 повиквания. При тях хоспитализираните пациенти са били 18 170, като 1361 са закарани в частни лечебни заведения. Според проверката 676 пациентите не са хоспитализирани в най-близката болница. При 181 души обаче приемът в частно лечебно заведение е станал по желание на близките на болния или поради това, че човекът е бил пациент на съответната болница. Има и случи, при които пациентите са били насочени по спешност към частното лечебно заведение от личните си лекари.

Според д-р Гелев твърденията, че има нередности в ЦСМП София по отношение на това къде се карат пациентите, не са подкрепени с никакви доказателства. „Не сме безгрешни, човешко е при този стрес и огромните обеми работа да има грешки. Това обаче са единични случаи. Повикванията при нас са между 300 и 400 на денонощие, а екипите са между 30 и 40. Ако продължава сатанизацията на лекарите от Спешна помощ, скоро няма да останат лекари“, каза той.

По отношение на оплакванията от страна на лекари и медицински сестри, че администрацията на центъра е получила по-голямо увеличение на заплатите от медиците, д-р Гелев отхвърли тези обвинения. По думите му по време на министър Таня Андреева е имало нареждане възнагражденията на администрацията да не бъдат повишавани и затова сега в ЦСМП се опитвали да компенсират тази несправедливост, като ги увеличат. Администрацията е от 34 човека при общо 942-ма работещи в столичната спешна помощ, уточни още д-р Гелев. Според него не може юристът да е с 500-600 лв. заплата или пък IT-специалистът едва ли не на минимална. Увеличението на лекарите сборно за две години е близо 75 на сто, добави той. 

Коментари

мога да коментирам и тука ама айде