Публикация

Безплатното измерване на кръвната захар от Болница „Тракия" показа сериозни отклонения от нормалните стойности

20.6 милимола на литър е най-високата стойност на кръвна захар, която бе регистрирана по време на акцията по случай Световния ден за борба с диабета. Тя бе организирана от Болница „Тракия" и фирма „Марвена". Над 150 души измериха безплатно кръвната си захар в центъра на Ст. Загора.


 Средно регистрираната стойност беше 6.4 милимола на литър. Най-високите измерени стойности обаче бяха 20.6 и 11.9 милимола на литър след хранене, което показва сериозно отклонение от нормата. Нормалният показател в този случай е 7.6 милимола на литър. Всички граждани с наднормена кръвна захар бяха насочени за последващи консултации с ендокринолог. 

Акцията продължава с безплатно измерване на гликиран хемоглобин и С-пептид в Клиничната лаборатория на лечебното заведение, както и с обучение за диабета в новото „Училище за здраве" на Болница „Тракия". В него лекции ще изнесат д-р Мариела Русева - началник на Клиничната лаборатории в Болница «Тракия», д-р Рая Делева - специалист по клинична лаборатория в Болница „Тракия" и д-р Валентин Христозов - началник на Отделението по офталмология в Болница „Тракия". Здравното обучение на пациенти и желаещи граждани ще продължи и занапред в други социалнозначими области на медицината.

Основни факти* за диабета

- Диабетът е заболяване, при което човешкият организъм не може да произвежда или усвоява добре инсулин - хормонът, който регулира кръвната захар. В резултат на това нивото на кръвната захар в организма се повишава, а това води до сериозни увреждания на съдовете и органите в него.
- Броят на хората с диабет в света през 2014 г. е достигнал 422 милиона. Това е почти 4 пъти повече в сравнение с 1980 г.
- Засегнатите от болестта при хората над 18 години са над 8.5% от всички.
- Скоростта, с която болестта се увеличава е най-висока в държавите с ниски и средни доходи.
- Диабетът е основната причина за настъпване на слепота, бъбречна недостатъчност, инфаркти и ампутации на крайници.
- Над 1.5 милиона смъртни случая на година се дължат на диабета, а още 2.2 милиона са свързани с наличието на повишена кръвна захар.
- СЗО счита, че диабетът ще бъде седмата водеща причина за смърт през 2030 г.
- Основни рискови фактори за диабет тип 2 са наднорменото тегло, липсата на движение, неправилното хранене, стреса, наследствеността.

* Данните са на СЗО


Кои изследвания могат да помогнат при контрола на диабета


А. Основен показател за наличието диабет е кръвната захар. Нейните нормални стойности са следните:

1. На гладно
- нормална стойност: 3.5 ÷ 6.1 mmol/L (милимол на литър)
- гранична стойност : 5.6 ÷ 7.8 mmol/L (милимол на литър) 
- патологична стойност: над 7.8 mmol/L (милимол на литър) 
2. След хранене
- нормална стойност - до 7.9 mmol/L (милимол на литър) 
- гранична стойност : 7.9-10.9-mmol/L (милимол на литър)
- патологична стойност: над 11.0 mmol/L (милимол на литър)

Б. Гликираният хемоглобин е друг показател, който показва състоянието на кръвната захар за дълъг период от време и дава яснота дали усилията от лечението на диабета са добри. Неговата нормална стойност е между 4.8 и 6.1 процента. Измерването му не се влияе от това дали човек скоро е поемал храна или не.

В. C-peptide е друго изследване, което помага да се установи как да се лекува диабета. То показва каква е степента на производство на инсулин от организма, тъй като при диабета тази възможност е ограничена и съответно дали пациентът трябва да премине на инсулинова терапия. Нормалното наличие на С-peptide в плазмата е между 0.37-1.47 mmol/L (милимола на литър), а в урината - 17.2 - 181 mg/24h.


Коментари