Публикация

5 причини за проблеми със зрението

Вижте кои здравословни проблеми пряко се отразяват на очите


Артериална хипертензия

Когато артериалното налягане рязко се повиши може да ви притъмнее или да ви присветва пред очите, да ви се привиждат движещи се черни мушички - това е знак за проблем.

В такъв случай проверете кръвното си налягане. Ако надвишава 140/90 се обърнете към терапевт или кардиолог.

Аденома на хипофизата

В случай, че постоянно се блъскате в ъглите на предмети и ако това е придружено от постоянно запушен нос и главоболие, се обърнете към невролог и ендокринолог и направете изследвания на хормоните на хипофизата в кръвта, компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс и ангиография на главния мозък. За да се изключи заболяване на очите, се прави и офталмологичен преглед.

Остро нарушение на мозъчното кръвообращение

 Нарушението на мозъчното кръвообращение може да е съпроводено от най-различни зрителни проблеми – от виждане на проблясващи светлини и искри до загуба на зрителното поле.

Хора с такъв проблем трябва да се изследват обстойно – да се подложат на ултразвуково изследване на артериите, ЕКГ, ехография на сърцето, подробен кръвен анализ с установяване на липидния профил, склонност към образуване на тромби, както и съдържанието на хомоцистеин – аминокиселина, която води до ранна атеросклероза, образуване на тромби и повишава с 5-8 пъти риска от инсулт и инфаркт.


Мигрена

Тя може да продължи до 3 денонощия, като отшумяването й е бавно Специалистите наричат това състояние мигрена с аура. Освен зрителните халюцинации при мигрена може да се наруши и централното зрение. Понякога и за по-продължително време. Специалистите определят това състояние като много тревожно – има случаи, когато в резултат на мигренозен пристъп, предизвикан от съдов спазъм, се откриват фокални лезии в тъканите на главния мозък.

В този случай трябва да се направи непременна консултация с невролог и при нужда изследване с ядрено-магнитен резонанс на главния мозък.

Артериална хипотония

Става дума за хората с трайно ниско кръвно налягане – по-ниско от 100/60, при което често намалява кръвоснабдяването на зрителния нерв. До усложнения на хипотонията се стига при кръвозагуба, анемия, силен психологически или физически стрес, рязка промяна в положението на тялото. Най-често на хипотониците им притъмнява пред очите, което понякога води до предсинкопно състояние.

Упражненията за тонизиране на кръвоносните съдове с помощта на контрастен душ, масаж, изометрични упражнения, например карпален разширител помагат.

Източник jivotatdnes.bg

Коментари