Публикация

Бременните са по-застрашени от уроинфекции

Ако човек консумира обичайното количество течности, а ходи до тоалетна през 15-20 минути, това е първи симптом за уроинфекция

 

 Уроинфекциите са чести заболявания, които засягат и двата пола, но са по-разпространени при жените. В голям процент те остават неразпознати, докато не настъпят изявени симптоми:

  • често уриниране;
  • парене;
  • болка;
  • понякога повишаване на температурата;
  • лоша миризма;
  • помътняване на урината.

„Ако човек консумира обичайното количество течности, а ходи до тоалетна през 15-20 минути, това е първи симптом за уроинфекция“, коментира акушер-гинекологът  д-р Иван Вецев от столичната АГ болница „Шейново“.

 

 

 

 

 

Особено застрашени са бременните, при които нарастването на матката води до притискане на уретрата и забавено изтичане на урината. Остатъчното количество урина е предпоставка за инфекции, защото бактериите престояват по-дълго в пикочния мехур. Различни проучвания показват, че при тези жени често е налице асимптомна бактериурия, за която те не разбират, докато не се направи изследване на урината.

 

Подходът към инфекциите на пикочните пътища трябва да бъде комплексен“, категоричен е д-р Вецев. По думите му първо трябва да се постави диагноза, а не да се изписват антибиотици и уроантисептици, без да е изследвана стерилна урина. Стерилната урина показва какъв е бактериалният причинител, като най-често това е ешерихия коли. Затова, когато се лекуват цистит, уретрит, освен антибиотик със сигурност трябва да се приложи и някакъв вид растителен препарат, за да се удължи уросептичното действие.

 

По-подробно за лечението на уроинфекциите и как и да се предпазите от тях, можете да прочетете ТУК.

Коментари