Публикация

Болест на Бехтерев - факти и статистики

Болестта на Бехтерев, е част от група хронични възпалителни и прогресиращи с времето заболявания наричани СПОНДИЛОАРТРИТИ.


Анкилозиращ Спондилит (наричано за кратко АС), или както е широко разпространено и известно в България – болест на Бехтерев, е част от група хронични възпалителни и прогресиращи с времето заболявания наричани СПОНДИЛОАРТРИТИ.

Тези заболявания предизвикват артритен възпалителен процес, който най-често засяга гръбначния стълб и сакро-илиачните, рядко периферните стави. Може да се увредят и други органи – очи, сърце и бели дробове.

Тест за ранна диагностика на болестта на Бехтерев.

Каква е причината за болестта на Бехтерев?

Въпреки че все още няма категорични доказателства за причината, която отключва АС, учените смятат, че генетичният фактор играе съществена роля.

Повечето пациенти с АС имат т. нар. ген, който произвежда „генетичен маркер“ – в този случай протеина HLA-B27. Този генетичен маркер е намерен при 95% от хората, страдащи от болестта на Бехтерев и в техните предци.

В същото време учените смятат, че други гени, както и климатични фактори като бактериални инфекции, които „изкарваме“ през живота си са ключът към отключване на заболяването.


Първи симптоми на болестта на Бехтерев.

·         Леко и прогресивно прегърбване напред

·         Сутрешна скованост и болка, продължаваща през деня и подобряване при раздвижване

·         Загуба на килограми, особено в ранна фаза на заболяването

·         Умора

·         Често ходене до тоалетна през нощта

·         Изпотяване по време на сън

Какво представлява гена HLA-B27?

HLA-B27 е напълно нормален ген, който е открит при 8% от популацията в света. Не повече от 2% от хората с този ген са предразположени към развиване на Спондилит.

Самият ген не причинява заболяването, но вероятността хората носители на гена да развият Спондилит е много по-голяма от тези, които генът липсва.

Колко често се среща Анкилозиращ Спондилит?

В България няма точни данни, поради факта, че няма регистър на болните от АС и никога досега не е правено такова проучване. За справка, можем да посочим данни от проучване, направено в Англия. Там АС се среща при всеки 1 на 200 мъже и 1 на 500 жени. В САЩ от заболяването страдат повече от 2.7 милиона души.

Разпознавайте болката.

Причините за поява на болки в гърба и кръста се разделят на структурни и неструктурни.

Структурните промени са:

·         дегенеративни заболявания (включително на междупрешленните дискове)


·         гръбначномозъчна стеноза;

·         вродена аномалия;

·         миофасциален синдром (появяващ се най-често при неправилна поза);

·         травматични увреждания и фрактури;

·         кифосколиоза (изкривяване на гръбначния стълб).

Неструктурните причини за болки в гърба не са свързани с гръбначния стълб – те могат да са заболявания на вътрешните органи, артрит, ендокринни заболявания, инфекции, неоплазми.

В зависимост от продължителността и симптомите болките в гърба се разделят на три категории – остри, подостри и хронични

Освен това те се характеризират като:

        Локализирани – когато болката е локализирана, пациентът чувства дискомфорт при натиск върху определена повърхност от долната част на гърба.

        Дифузна – дифузната болка обхваща по-голяма повърхност и идва от дълбоките слоеве на тъканта.

        Радикулерна – болката е предизвикана от дразнене в корена на нерва. Ишиасът е пример за радикулерна болка.

        Свързана с друго заболяване – болката се усеща в долната част на гърба, но всъщност е предизвикана от възпаление в бъбреците или други органи в долната част на коремната област, например в червата, апендикса, матката, яйчниците или тестисите.


Коментари