Публикация

Летни инфекции нападнаха децата

Стресът в училище и къщи може да доведе до синдрома на раздразненото дебело черво при младежите, казва д-р Марлена Панайотова


Лятото дойде, но наред с игрите и морето то доведе и летните инфекции при малчуганите. Кои са те и как родителите да предпазват от тях децата си, кои са остналите проблеми на храносмилателната система при младежите, попитахме д-р Марлена Панайотова. Тя е детски гастроентеролог в Отделението по педиатрия на Болница „Тракия".

- Д-р Панайотова, увеличиха ли се летните инфекции при децата?

- Сезонните проблеми зачестиха през последния месец. Много често през лятото се обострят гастроинтеритите, причинени от вирусни инфекции. Профилактиката и лечението трябва да става своевременно, защото рискът от дехидратация, от хипотрофия е налице, особено, ако децата са в рискови групи. Сред тях са кърмачетата до 1 година, хипотрофичните деца, недоносените, децата с ниско тегло или с друго хронично заболяване. Това е основание да се предлага хоспитализация за да се избегне опасността от дехидратация и спадане на тегло. Профилактиката на тези заболявания е хигиена на ръцете, избягване на заведения за обществено хранене, въздържане от консумации на малотрайни храни.

- Кои са другите чести заболявания на храносмилателната система при малчуганите?

- Заболяванията на храносмилателната система при децата са вторите по честота, след дихателните и техните прояви непрекъснато се увеличават. Те лесно се разпознават от личните лекари и своевременно се насочват към детския кабинет в Болница „Тракия". Най-честите заболявания, с които идват при нас децата, са коремните болки. При около 50% от случаите има някакви стомашно-чревни оплаквания. Острите болки най-често са причинени от хранителни разтройства, инфекции с чревни вируси, които причиняват сезонни гастроентерити, но най-голямо предизвикателство са децата с рецидивиращи коремни болки, които продължават повече от три месеца. Те са съчетани с повръщане, паталогични изхождания и други психосоматични оплаквания. Такива деца подлежат на обстоен преглед, тъй като при голяма част от тях се установява сериозна органична причина, но всичко е лечимо, когато се установи навреме. При голяма част се открива хеликобактер пилори инфекция, а това са хроничните гастрити и гастроезофагеалната рефлуксна болест. Хеликобактер пилори инфекцията е световно разпространена и заразяването с нея става основно в детска възраст и тя продължава цял живот. В Болница „Тракия" съществува микробиологична лаборатория, която е оборудвана с всички възможности за разпознаване на тази инфекция, патохистологична лаборатория, която помага с прецизните си резултати. .

- Има ли други причини за коремните болки?

- Втората по честота причина за рецидивиращите болки е запекът. Това е проблем, който често се подценява от родителите на засегнатите деца, а причините за него са чисто функционални в голямата си част. Причини, като аномалии на гастроинтестиналния тракт са малко на брой - сдрещат се само при 5% от децата със запек. В 95 % от случаите се касае за невинна функционална причина. Лечението при подобни проблеми е продължително и прогнозата е много добра.

Друг проблем, който възниква при подрастващите е синдрома на раздразненото дебело черво. Обикновено най - засегнати са младежи и девойки от 11 до 16 годишна възраст. Най-често причините за подобни оплаквания са психосоматични. Тук роля играе училищният стрес или проблеми в семейната среда. В много случаи симптомите са болки, затруднено изхождане до степен, че страдащите не могат да посещават училище. Това е голям социално значим проблем, затова при голяма част от поциентите със сходни симптоми, освен медикаминтозното лечение и ендоскопската оценка, се търси консултация с психолог.

- Увеличават ли се децата с наднормено тегло?

- Проблемите на храненето са големи в детска възраст. Един от тях е затлъстяването, което придобива епидемични размери. Свръхтеглото води до усложнения в сърдечно-съдовата система, метаболитен синдром, може да доведе и до увреждане на черния дроб на подрастващия организъм. Профилактиката трябва да бъде още от най - ранна детска възраст. Проблемите на храненето започват от кърмаческа възраст. Младежи и девойки, които имат проблем със затлъстявмането, трябва да заложат на рационално хранене и добър двигателен режим след консултация със специалист.


Коментари