Публикация

За първи път безкръвна операция при аневризъм на коремна аорта в Болница „Тракия“

В Болница „Тракия“ днес за първи път се извършиха две безкръвни операции при аневризма на коремната аорта. Пациенти са двама мъже над 70 години.


 Операциите направи екипът на доц. Димитър Петков заедно с проф. Готфрид Момерц, началник на Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в германската болница „Мариен Хоспитъл“.

 Аневризмите нерядко са безсимптомни и често се откриват при преглед за изясняване на друго заболяване (напр. ултразвуково изследване на коремни органи). Поради нарастване на аневризмата или откъсване на тромб (с последващо артериално запушване) е възможно възникването на внезапни или хронични оплаквания.  Най-опасното усложнение е разкъсване  на аневризмата, която нелекувана води до животозастрашаваща кръвозагуба.

 Причини за възникване на една аневризма биха могли да бъдат вродени или възпалителни дефекти на съдовата стена, наранявания на съдовата стена или да се появи наблизо до съдово стеснение. Преобладаваща причина е атеросклерозата. Рискови фактори за развитието й са тютюнопушенето, диабета и високото кръвно налягане, както и повишени мазнини в кръвта.

 

Коментари