Публикация

Десетки българи от Босилеград с кръводарителска акция във ВМА

Благодарност за всеотдайните грижи на лекарите


Десетки българи от гр. Босилеград, Сърбия, организираха кръводарителска инициатива в Центъра по трансфузионна хематология във Военномедицинска академия.
 
Сънародниците ни избраха хуманния акт като израз на признателност за висококвалифицираните грижи, които получават в болницата. От 2009г. насам ръководството на ВМА се ангажира с безплатното им лечение и ежегодно стотици българи от Западните покрайнини преминават през кабинетите на медицинските специалисти.
 
Благодаря за това добро дело, което правите. С тези думи началникът на ВМА генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров, д.м.н. се обърна към босилеградчани. Дарявайки кръв и помагайки за спасяването на човешки животи, те казаха своето огромно „Благодаря” за грижите и отношението към тях. И се зарекоха – тази инициатива ще стане традиция.
 
Думите им бяха потвърдени и от заместник-началника на ВМА по учебно-научната дейност и началник на Центъра по трансфузионна хематология полковник доцент доктор Румен Попов, д.м..
 
Всичките тези наши сънародници безвъзмездно и доброволно ще дарят кръв за свои близки, които от години се лекуват във ВМА, поясни доцент Попов. Той коментира, че много често за кръводаряването се говорят лоши неща, но призова: Нека да ги оставим настрана, защото виждате всички тези хора какво излъчване имат и как благодарение на тях, много пациенти, които се лекуват във ВМА, ще бъдат спасени. 
 
Повече от 20 години се занимавам с кръводаряване и знам много добре какво е криза с кръв и кръвни биопродукти. Знам как на едно нощно дежурство трябва да осигуриш пет или шест пациента с една и съща кръвна група А- и какво е струвало това да бъдат осигурени всички. Благодарение на всички колеги, които работим в трансфузионната система, кръводаряването в България лека-полека се връща към онези позиции, които имаше преди доста години, коментира още доцент Попов. 
 
Той изрази убеденост, че благодарение на младите хора, които все по-често се срещат в центровете за трансфузионна хематология тези проблеми с кръвта ще бъдат преодолени.
 
Това е група за пример, ние сме дошли по желание и със сърце да благодарим на ВМА, за отношението към нас и затова, че никога никой не е върнат. Ние обичаме майка България и това е пример как държавниците тук трябва да се отнасят към своите сънародници, където и да живеят по света, заяви от своя страна кметът на Босилеград Владимир Захариев.
 
Той не скри емоцията си благодари на ръководството на ВМА и всички лекари за братските отношения помежду им: Ние не сме дошли, за да получим нещо от тази ни акция, ние знаем, че ще спасим нечий живот. Благодарим на ВМА, на генерал Петров и на цяла България.

Коментари