Публикация

Какво представляват пурините

Какво представляват пурините

За пурините, пикочната киселина и подаграта

 

С напредването на познанията в областта на човешкия метаболизъм и физиология беше изяснено, че пикочната киселина е краен продукт от разпадането на група азотсъдържащи хетероциклични съединения, наречени пурини. Пуринът - родоначалното съединение на тази екзотична група  е открит през 1884 г. от големия немски химик, носител на Нобелова награда (1902г.) Херман Емил Фишер.

 

Интересът към пурините нараства неимоверно, след като било установено, че те участват в състава на ДНК – носителя на наследствената информация, и рибонуклеиновата киселина (РНК) – копираща тази информация и предаваща я на синтезираните белтъци, както и на аденозинтрифосфата (АТФ). Той е акумулатор на химическа енергия в човешкото тяло, „финансиращ” протичането на огромен брой метаболитни процеси.

 

В състава на изброените жизненоважни за човешкия организъм вещества влизат две производни на пурина – аденин и гуанин.

 

Пикочната киселина всъщност се явява краен продукт на техния разпад . Т.нар. пуриново ядро изгражда и редица добре познати растителни алкалоиди – кофеин, теобромин и теофилин, съдържащи се в кафето, какаото и чая. Пикочната киселина е основният причинител на коварното и свързано с много страдния заболяване подагра, известно от дълбока древност. Неговите симптоми са описани още от знаменития древногръцки лечител Хипократ, смятан за баща на медицината.

 

Смята се, че горната граница на съдържание на пикочна киселина в кръвта на мъжете е 420 μmol, а на жените – 360 μmol.

 

Източник: jivotatdnes.bg

Коментари

Анонимен
16 авг 2018 18:29

Не мога да приема понятието "асимптомна"подагра,при положение,че кристалите се отлагат в ставната кухина и около нея.Това не може да е безсимптомно