Публикация

Когато болките в гърба не са просто болки

Само в България от болестта на Бехтерев страдат над 30 000 души. Ако сте под 40 годишна възраст и се установи наличието на HLA-B27 ген и ваш пряк роднина е диагностициран с болестта, вероятността да имате спондилит се увеличава с 20%.


Предразположеност и диагностициране

Посещението и консултацията с ревматолог е първата стъпка към установяване наличието на анкилозиращ спондилит. За да се установи заболяването в ранен стадий се правят рентгенови снимки на специфични области на гръбначния стълб, за да може евентуално да се установи ранна фаза на вкостяване. Преглежда се здравната история на пациента, проверява се дали член на семейството на пациента е боледувал от болест на Бехтерев и се прави тест, за да се установи наличието на HLA-B27гена.

Тест за ранна диагностика на болестта на Бехтерев.

Полови особености

При мъжете, АС засяга главно таза и гръбначния стълб. Други стави също могат да бъдат засегнати – гръден кош, бедра, рамена и крака.

Увреждането в областта на гръбнака при жените е много по-слабо отколкото при мъжете. Други области като таз, колене, китки и глезени могат да бъдат засегнати.

Малка е вероятността деца под 11 годишна възраст да имат АС. 


Коментари