Публикация

Тестваха успешно две нови ваксини против вируса зика

Работят успешно при лабораторни мишки, до месеци могат да започнат клинични тестове при хора



Единична доза от експериментална ваксина срещу вируса зика е в състояние да предпази мишки, показаха лабораторни тестове в САЩ, цитирани от сп. „Нейчър“. 

Гледайте тук видео с д-р Валери Велев за това, какво представлява вирусът зика.

Резултатите са впечатляващи и трябва да дадат „мощен тласък“ на усилията на изследователите за изработване на ваксина срещу вируса, коментират от американския екип.

Клинични изследвания с хора могат да започнат до месеци. Дори ако всичко върви добре, обаче, лицензирана ваксина за масова употреба, която да предпазва всички рискови групи, най-вече бременните жени, може да се очаква след години, предупреждават експерти, цитирани от Би Би Си.

Американски учени от изследователския институт „Уолтър Рийд арми“, медицинския център „Бет Израел дийконис“ и Медицинското училище на Университета „Харвард“ тествали 2 типа ваксина за вируса зика върху мишки. Едната е базирана на част от генетичния код на вируса, а другата е дезактивирано, следователно безвредно, копие на вируса зика.

И двете ваксини имали добър ефект, като защитили всички мишки, които били имунизирани с тях. За разлика от тях гризачите, които били изложени на вируса, без да бъдат ваксиринари, били заразени.  

Учените от института „Уолтър Рийд“ вече обявиха, че ще продължат с разработванетона пречистена ваксина от дезактивирания вирус, тъй като този подход е вече доста разработен при предишни ваксини. Има много съществуващи ваксини за други болести, които прилагат същата технология.

Бъдещи тестове ще трябва да покажат дали ваксината е безопасна и ефективна при хората, както и колко е продължителността на създадения имунитет. Има все още много неясноти, коментира изследователят д-р Дан Барух пред Би Би Си.

 Други учени вече тестват какъв е ефектът на вируса зика върху имунната система на маймуните. Те доказаха, че веднъж след като животните са се възстановили от инфекцията, те имат имунитет срещу вируса. Той продължава поне няколко месеца – толкова се простират наблюденията на учените за момента, припомня Би Би Си.

 Зика се разпространява преди всичко в Централна и Южна Америка, а в последно време и в Африка. Вирусът е регистриран в  повече от 60 държави, като се пренася преди всичко от комари.

Източник: ВВС

Коментари