Публикация

Захарта в зърнените закуски уврежда зъбите


Консумацията на подсладени със захар зърнени закуски със стафиди води до повишена киселинност на зъбната плака, което от своя страна увеличава риска от появата на кариеси. До това заключение са стигнали американски учени от университета в Илинойс.

Някои стоматолози смятат, че лепкавите и сладки храни (като стафидите) могат да причинят кариеси, защото зъбите се почистват по-трудно, но нови данни опровергават това твърдение.

Изследването, публикувано в Pediatric Dentistry, е обхванало деца на възраст между 7 и 11 години.

Участниците трябвало да опитат различни храни, а след това е измервана киселинността в устата им.

Резултатите показват, че готовите зърнени закуски водят до повишаване на киселинността на зъбната плака, което предизвиква увреждане на зъбите.

Коментари