Публикация

Игрите на карти помагат при възстановяване след инсулт

Обикновени и повтарящи се движения на ръцете са също толкова ефикасни, както и игровите конзоли



Обикновени игри на карти помагат на пациенти, прекарали инсулт, да се възстановят, установиха канадски изследователи.

Подобни игри помагат за подобряване на моториката  също толкова добре, както и виртуалните игри с домашни конзоли, разказва екипът пред сп. „Лансет нюролоджи“.

Типът игри, които се избират за рехабилитация на моториката, не е толкова релевантен, важно е те да са интензивни, повтарящи се и да принуждават целите ръце да се движат, установили изследователите.

Екипът си поставил за цел да изследва дали различни виртуални игри, които стават все по-популярни при рехабилитацията на прекарали инсулт,  в действителност са по-ефикасни от по-традиционните игри, използвани за подобряване на моториката.

Канадският екип събрал 141 пациенти доброволци, които скоро били прекарали инсулт и имали затруднения в движението на краката или ръцете. Около половината от пациентите, подбрани на случаен принцип, били настанени в рехабилитационен център с домашни игрови конзоли, докато на останалите било зададено да се занимават с други отпускащи упражнения, като например игра на карти.  

Пациентите и в двете групи продължили да получават обичайните грижи след прекаран инсулт, като към тях се добавяли 10-те едночасови игрови сесии – с конзоли или с игра на карти. Тези игрови упражнения били проведени в продължение на 2 седмици.

И двете групи показали напредък в моториката си в края на 2-седмичната рехабилитация. Важното е, че и двете групи се справили еднакво добре, коментира екипът пред Би Би Си.

„Ние всички харесваме технологиите и имаме склонността да мислим, че новата технология е по-добра от старомодните стратегии. Понякога обаче случаят не е такъв. В това изследване ние открихме, че простите рехабилитационни дейности , които могат да бъдат проведени навсякъде, може да са толкова ефективни, колкото и технологиите“, коментира д-р Густаво Сапошник от болницата „Сейнт Майкъл“ в Торонто.


Тези изводи са особено окуражаващи, защото показват, че евтините леснодостъпни дейности могат да помогнат на част от пациентите при тяхнто възстановяване, коментира пред Би Би Си Алексис Уирони от британската Асоциация на пациентити с инсулт. 

Източник: Би Би Си

Коментари