Публикация

С куче у дома сме не само по-щастливи, но и по-здрави


Няколко международни изследвания показват, че притежаването на куче помага в решаването на редица здравни и социални проблеми.  Кучето може да помогне на модерния човек да се справи с проблеми като затлъстяването при децата, социалните контакти, партньорството с  противоположния пол и т.н.

Проучванията доказват още, че общуването с кучетата домашни любимци  може да помогне на хора, които страдат от тежки хронични заболявания като шизофрения, или да улесни лечението на наркозависимост.

Връзката между притежаването на куче, разходките и теглото на децата е изследвана при деца между 5 и 12 години. Основното заключение е, че има зависимост между притежаването на куче и превенцията на затлъстяване при малките деца.

Важно е семействата, които имат куче, да бъдат насърчавани да разхождат домашния си любимец често и да играят с него.
Хората, които са имали куче в ранно детство, имат по-силен имунитет срещу астма и този ефект не може да бъде приписан на случайното излагане на ендотоксин.

Подобрение на навиците за разходка се наблюдава и при хора, които преди не са имали домашен любимец.
Да имаш куче се асоциира с работа и деца у дома. Хората, които не са имали връзка, но са променили семейния си статус по  време на проучването, също са станали по-предразположени да си вземат куче.

Доказва се на практика, че притежаването на куче води до удължаване на разходките. Най-вероятният механизъм, по който притежанието на кучето улеснява повишаването на физическата активност, е наличието на мотивация и „компания” за разходка.

Позитивното влияние на кучетата върху социалното поведение на хората и улесняването на комуникацията с противоположния пол благодарение на кучетата са илюстрирани чрез няколко проучвания, базирани на четири експеримента.

Резултатите показват, че присъствието на кучето подтиква към по-голяма отзивчивост спрямо другите хора.  А ролята на домашното куче като помощник при създаването на запознанства и връзки е безусловно доказана.

Кучетата също така могат да играят терапевтична роля при пациентите с диагноза шизофрения и висока степен на инвалидност, както и при продължително лечение на зависимост от наркотици.

Общото заключение от направеното проучване Human-Animal Interaction Research: 2008-2009, изготвено от MARS Incorporated and Waltham® Centre, ясно показва, че ключът към здравословния начин на живот и социална интеграция може да бъде щастливият живот с куче и всички допълнителни положителни емоции, които то  може да донесе на своя стопанин.

Коментари