Публикация

Отваря врати нова лаборатория за молекулярна диагностика на хепатит В и С

На 5 юли 2016 г. от 13.00 ч. лабораторията по микробиология и вирусология към УМБАЛ „Ц. Йоанна – ИСУЛ” ще представи пред специалисти последно поколение апаратура за молекулярнобиологична диагностика на вирусни заболявания.



Когато има съмнение за инфекция с вирус, причиняващ хепатит В, С, с херпес вируси, вируса на HIV, с човешки папиломен вирус, с парво вирус, се извършва имунологично изследване. Наличието на антитела потвърждава клиничната диагноза. Представяният нов комплекс от апарати дава възможност чрез последващо изследване да се разбере какво е количеството на вируса (вирусен товар), да се улови нищожно количество от неговата нуклеинова киселина (измерваща се в международни единици), да се определи от кой подтип е вируса, размножава ли се или не.

Изследването има изключително значение за определяне на терапията - медикаменти и продължителност, за проследяване на ефекта й, за сигурност на заключението при приключването й и за прогнозата на заболяването.

Платформата m2000rt (Abott) има диагностични възможности при: хепатит В и С вирус, при вируса на СПИН, при различни видове херпесни вируси, при човешки папилома вирус, при парво вирус.

Новата апаратура е част от усилието на УМБАЛ „Ц. Йоанна – ИСУЛ” за диагностика и лечение на вирусни хепатити, отговарящо на най-високите световни стандарти.



Коментари