Публикация

Здравният коучинг като път към по-пълноценен живот и начин да скъсаме завинаги с диетите

Защо да се обърнем към Здравен коуч, а не към диетолог


Какво е здравен коучинг и защо да го предпочетем пред поредната диета?

Услугата е все още непозната по нашите ширини и Неоклиник са първите в България, които решават да прегърнат бъдещето, канейки в екипа си Здравен коуч. В бизнес средите е вече популярна концепцията коучинг – много от висшите кадри имат свой “лайф коуч”, “бизнес коуч” - някой, който ги подкрепя и води по пътя към по-добро, по-продуктивно Аз, надминаващо своите собствени успехи. Но

защо обикновеният човек да се насочи към работа със Здравен коуч,

какво е различното от това да отворим Google, да прочетем съдържанието на най-нашумелите здравни форуми, да изпробваме една-две диети и да влезем във форма за лятото?

Стандартната услуга, която Здравният коуч предлага, е

6-месечна програма, в която пациент и “треньор” се срещат периодично

и разговарят за различни аспекти от живота на пациента, засягащи пряко или косвено неговото здраве. Основно фокусът е върху храненето, но често паралелно с него се разглеждат и други фактори, влияещи на общото му състояние – спорт, работа, взаимоотношения. С помощта на коуча пациентът си поставя цели, които реализира в продължение на 6-те месеца. По-ценното обаче е, че по време на програмата пациентът неусетно си изгражда трайни навици, които му помагат да запази резултатите и много след края на работата си с коуча. “Луксът” на по-дългия период от време дава на двамата възможност да изпробват различни стратегии, да се докоснат до разнообразни хранителни теории, за да намерят онова, което най-добре работи за конкретния индивид в дългосрочен план. Програмата се опира на принципа за “биоиндивидуалност - това, което за един е храна, за друг е отрова” или казано простичко – универсална диета няма, “златната среда” е различна за всеки. Ролята на коуча е да помогне на своя пациент да възстанови връзката си с храната, да си припомни как да се вслушва в сигналите на тялото си и да ги дешифрира – не само да знае във всеки един момент от какво има нужда неговият организъм, но и да си отговаря на въпроса дали тази потребност е на физическо или на духовно ниво.

По данни на Световната Здравна Организация в света има над 1 милиард пушачи – и нито един от тях не смята, че пушенето е полезно за здравето му. До един те са наясно, че си вредят, разполагат с тази информация. Защо тогава не спират? Същото е и с храненето – когато посягаме към бързата, преработена, вредна храна, ние не се залъгваме, че тя ще ни се отрази добре – а колкото до информацията – Интернет пространството прелива от традиционни и модерни методи за отслабване, от диети, подкрепени с научни изследвания и стотици доволни последователи. Тогава защо все пак ни е трудно да постигнем трайни резултати, защо продължаваме да скачаме от един режим на друг и да се въртим в омагьосан кръг? Не липсата на информация е това, което възпрепятства повечето от нас, а липсата на действие – постепенно, постоянно и продължително действие. Именно тук идва на помощ Здравният коуч – в разговорите с него пациентът сам стига до онези на пръв поглед малки действия, които да добави или да изчисти от дневната си рутина, за да може без усилие да постигне трайни резултати.

Най-често пациенти на Здравен коучинг стават хора с наднормено тегло, изморени от неуспеха на поредната диета, хора, които търсят трайна промяна и с подкрепата на своя коуч успяват постепенно да трансформират напълно начина си на живот. Освен при проблеми с теглото, пациентите търсят услугите на Здравен коуч и с оплаквания като:

  • диабет тип 2,
  • инсулинова резистентност,
  • висок холестерол,
  • чести главоболия,
  •  отпадналост,
  • липса на енергия,
  • нередовен стомах и черва,
  • различни заболявания на щитовидната жлеза,
  • автоимунни заболявания и др.

Разбира се при по-сериозни медицински състояния се препоръчва паралелно с работата си със Здравен коуч, пациентите да се обръщат и към съответния специалист.

Здравният коучинг е стратегията на бъдещето

– вместо да получи лист със забранени храни на излизане от кабинета, пациентът си тръгва зареден с вяра в себе си, окрилен от подкрепата, която получава, и мотивиран да даде най-доброто от себе си. Постепенно той се научава да поема отговорност за собственото си здраве, да прави най-добрите избори по отношение на храненето, да приоритизира качеството. Това го прави още по- вдъхновен да продължава, а резултатите са онова, което го стимулира да се превърне не само в най-добрата версия на себе си, но и в пример за околните.

В работата си с пациента Здравният коуч го учи не само как да се храни по-здравословно, но и как да пазарува при определен бюджет, как да съхранява оптимално продуктите си, прави “пълна промяна” на кухненските му шкафове и хладилник, стимулира го да консумира домашно приготвена храна, като му показва, че готвенето може да става бързо, лесно и забавно. Това са малка част от инструментите, които специалистът ползва в работата си, за да внесе трайна промяна в качеството на живот на своите пациенти. За много хора обаче най-съществената роля на коуча несъмнено е подкрепата, която им оказва, липсата на осъдително отношение, вярата и търпението, с което ги напътства. Защото понякога, за да повярваме в себе си, имаме нужда първо някой друг да повярва в нас!

Коментари

Проф. Салчев, за холистичен подход в лечението се говори от началото на Здравната реформа, но аз лично, никъде не срещам подобен подход. В центъра на вниманието на лекаря винаги е болният ми орган, сякаш занесен на поправка, като телевизор или автомобил. За колко далечно бъдеще говорите? За България става дума

Въпреки модерното име това е и бъдещето на персонализираната грижа за човека (а не пациента) и прилагането на медико-социалния подход. В центъра е личността, а не заболяването или синдрома. Това приближава холистичния подход към здравето в по-голяма степен, отколкото предлагането на отделна услуга, свързана с определено оплакване.