Затвориха медицински център заради неправомерно лечение на онкопациенти
05.07.16
CredoMedia: in focus
CredoMedia: in focus
Компания
Затвориха медицински център заради неправомерно лечение на онкопациенти

Затвориха медицински център заради неправомерно лечение на онкопациенти

От писмен отговор на д-р Петър Москов на депутатски въпрос става ясно, че „Амбулатория за извънболнична медицинска помощ – Медицински център за интегративна медицина“ в София е затворена заради незаконно лечение на пациенти с онкологични заболявания.

Заради незаконно лечение на пациенти с онкологични заболявания е била прекратена дейността на софийско лечебно заведение. Това става ясно от писмен отговор на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов на въпрос на депутата от Реформаторския блок Настимир Ананиев по казуса.

Д-р Москов отбелязва, че на „Амбулатория за извънболнична медицинска помощ – Медицински център за интегративна медицина“ са направени три проверки от страна Изпълнителна агенция „Медицински одит“ – през 2011 г. през 2012 г. и през март 2016 г. В резултат на това са направени следните консултации:

  • Лечебното заведение има право да извършва дейност по медицинските специалности Вътрешни болести, Урология, Хирургия и Обща медицина. В противоречие с издаденото от РЗИ удостоверение обаче, на пациенти е провеждано противотуморно лечение, в нарушение на медицинския стандарт „Медицинска онкология“. Правени са и процедури, които са обект на специалностите „Физикална и рехабилитационна медицина“ и „Трансфузионна хематология“, за които медицинският център също няма регистрация в РЗИ.
  • Констатирано е, че в лечебното заведение няма лекари със специалност „Медицинска онкология“ или с две специалности „Онкология“ и „Вътрешни болести“, както е изискването на стандарта.
  • В центъра се извършва лечение на пациенти с онкологични заболявания, включващо интравенозно приложение на противотуморни медикаменти, от лекар без специалност „Медицинска онкология“, което също е нарушение на стандарта.
  • Провежда се и лечение на пациенти с метода „инсулин потенцирана терапия“, който не фигурира в българските медицински стандарти, защото няма извършени необходимите клинични проучвания, доказващи неговата ефективност.

В резултат на изброените нарушения ИАМО е сезирала столичната здравна инспекция. На 19 април 2016 г. лечебното заведение е заличено от регистъра на РЗИ, а Районната прокуратура в София е уведомена за установените нередности.  

Мнения