Публикация

Ваканция без здравословни проблеми


Започна поредицата от почивни дни - особено когато е свързана с най-обичаните празници Коледа и Нова година, винаги ни изпълва с планове за гости, срещи с приятели, роднини, пътувания.

Но за да не бъде помрачена толкова чаканата ваканция, е добре да се подготвим. Не само с покупки, резервации и билети, но и от гледна точка на здравето ни.

Кои са най-честите здравословни проблеми, които обикновено се случват точно по празниците?

На първо място, обостряне на хроничните коремни проблеми – язви, гастрити, колити, жлъчни кризи. Причината е ясна – обилното прехранване с калорични, мазни и трудно смилаеми храни, както и прекаляването с алкохола.

Нерядко с храносмилателни проблеми по празниците се сблъскват дори и напълно здрави хора. Особено ако сте спазвали коледния пост, връщането към общия хранителен режим трябва да стане постепенно и разумно.

Освен това можете да се снабдите с препарати, съдържащи храносмилателни ензими, и средства срещу прекомерно образуване на газове и спазми в червата (например Комфортекс).

Този тип препарати не изискват лекарско предписание и може да се комбинират с всякакви храни и с други лекарства.

Добре е да се снабдите предварително със средства за подпомагане на храносмилането, както и с активен въглен, който помага при разстройства, прием на некачествена храна и леки киселини. При по-сериозно обостряне на гастрита или язвата бързо и сигурно облекчение се постига с Омепразол Генерикон.

Сериозно вариране на кръвното налягане също не е изключено по празниците. Особено след като до средата на декември времето беше почти пролетно, а сега се налага адаптация към доста рязко спадналите температури.

Затова обличайте се адекватно, поддържайте температура от поне 20 градуса в помещенията и ограничете приема на сол. Противно на някои схващания, физическата активност влияе добре при умерена хипертония.

Важно е обаче всички предписани лекарства да се вземат редовно, макар в момента кръвното ви да е нормализирано.

Ако сте с малки деца и ви предстои пътуване, дори и да е на сравнително кратко разстояние, непременно носете термометър, средства против температура - таблетки, сироп или свещички, сироп за кашлица (билковият Ен-Ти-Тус е на природна основа и с доказана ефикасност), капки за нос (или физиологичен разтвор), препарати против разстройство.

Запишете в мобилния си телефон номера на детския лекар, за да можете да се консултирате с него по всяко време.

Обикновено по празниците много от личните лекари също са в отпуск, затова се информирайте с кой денонощен медицински център имат договор и кой е неговият телефон.

Не забравяйте, че децата са склонни към обезводняване и през зимата, затова трябва да им давате адекватно количество течности със стайна температура дори и да не усещат жажда.

При посещения на зимни курорти осигурете за себе си и за децата качествени очила с UV защита. Снегът отразява слънцето и не усещаме как „прогаря” очите ни.

Често многото почивни дни са свързани с преумора от усилената работа преди ваканцията и подготовката за празниците.

В този случай подкрепете организма си с прием на прясно изцедени сокове от портокали, грейпфрут, мандарини, ябълки, моркови и цвекло или поне с поливитаминни препарати. Както и с единствения препарат, създаден специално против умората – Сарженор, който съдържа две естествени аминокиселини, поддържащи физическата и умствената активност.

И най-важното – опитайте се да създадете празник на духа, не толкова страст към хранене. Разходка в планината, плуване в минерален басейн или просто нова интересна книга ще ви разтоварят повече, отколкото дългият престой на отрупана маса. 

Коментари