Публикация

Индийски лекари отгледаха нос върху челото на момченце

Пластичната операция в 4 фази била извършена за около година


Лекари в Индия замениха увредения нос на 12-годишно момче с друг, който отгледаха на собственото му чело.

Носът на Арун Пател бил силно увреден и изкривен при боледуване от пневмония, когато бил бебе.  

Дедето се разболяло малко след раждането. Родителите му, които живеели в село в щата Мадя Прадеш в Централна Индия, веднага го завели на лекар. Последвалото лечение, детето оздравяло, но носът му останал увреден. Инфекцията тогава повредила хрущяла на носа до такава степен, че за лекарите било трудно да я коригират след това.

Почти десетилетие след това лекарски екип в град Индор решил да осъществи 4-степенна пластична операция, която да присади на Арун нов нос.

Цялата операция от отглеждането на органа до присаждането отнела около година, разказва пред Би Би Си един от хирурзите  - д-р Ашвини Даш.  

В първата фаза на челото на момчето бил прикрепен „силиконов разширител“, който да отвори място за новия нос. След това бил инжектиран специален препарат, който активирал растежа на тъканите на мястото.

При втората фаза лекарите взели част от хрущял от гърдите на момчето, за да създадат новия орган. Той израстнал на челото му за около 3 месеца.

Лекарите след това отстранили изкуствения нос от челото при третата фаза и го имплантирали на мястото на увредения на лицето на момчето. Последната фаза била пластика за възстановяване на челото на детето.

Подобна операция бе извършена в Китай през 2013 г., когато мъж с увреден нос при катастрофа получи шанс да му имплантират нов нос, отгледан на челото му.

Източник: Би Би Си
 

Коментари