Публикация

10 причини да изберем здравен коуч пред диетолог

Работата със Здравен коуч ни учи на трайна промяна в навиците – на хранене, на движение, на работа, на стил на живот.


Услугата здравен коучинг е все още непозната по нашите ширини и Неоклиник са първите в България, които решават да прегърнат бъдещето, канейки в екипа си Здравен коуч. Ето и няколко причини, за да се обърнем към такъв специалист:

1. Здравният коуч не ни препоръчва лимитиращи диети. При диетолога отиваме с очакването да получим лист хартия, на който е  написано какво точно да ядем в следващата седмица/две. Здравният коуч изучава над 100 различни хранителни режими и теории, за да има по-широк поглед и да препоръчва на своите пациенти комплексна стратегия, която да е достатъчно устойчива в дългосрочен план. Целта на срещите със Здравен коуч е не да изпробваме още няколко диети-бестселъри, а да достигнем до балансиран начин на хранене, който осигурява на тялото ни всичко, от което имаме нужда, без да търпим лишения. Диетата е временна, а работата със Здравен коуч цели цялостна промяна в начина на живот.

2. Работата със Здравен коуч ни учи на трайна промяна в навиците – на хранене, на движение, на работа, на стил на живот. Здравният коуч вярва, че здравето ни е пряк резултат от нашите навици – както при храненето, така и във всеки един аспект от нашия живот. В работата с коуча ние постепенно изследваме кои от досегашните ни навици са пагубни за нас и как неусетно и приятно да ги заменим с такива, които работят в наша полза.

3. Здравният коуч не е привърженик на забраните, а наша опора за намиране на баланс. Може би най-ценното, което получаваме от работата си със Здравен коуч, е любовта и подкрепата, с които ни посреща. В свят, в който осъдителното отношение и критиката са по-често срещани от приемането и разбирането, консултациите със Здравен коуч се превръщат в терапия и за тялото, и за душата. Коучът знае, че идеални хора няма и не очаква от нас да сме перфектни, не ни смъмря след всяко “прегрешение”, а вместо това насърчава малките ни победи над себе си и празнува заедно с нас всяка трохичка прогрес.

4. Диетата е ограничен режим на хранене за период от време, а Здравният коучинг е училище за промяна на навиците. Докато в представите ни живее заблудата, че след един месец на диета ще постигнем мечтаната фигура, ще се чувстваме здрави и енергични, сме на грешен път. Здравният коучинг цели да въведе трайни промени в начина на живот – такива, че да не ни е необходимо никога повече да се подлагаме на диети. Не съществува чудотворен режим, който да ни преобрази завинаги, а после да ни “позволи” да се върнем към стария си начин на живот, ключът е в постепенното преобразяване на възприятието ни за “здравословно хранене”.

5. Здравният коучинг прави пациента силен, кара го да поеме отговорност. Топката е в наши ръце – сами определяме доколко сме склонни да се променим – някои са готови с по-големи крачки да вървят към прогрес, а други искат това да става постепенно – но каквото и да изберем, изборът е наш, а коучът е там, за да ни подкрепи и окуражи. Лесно е – защото сами определяме темпото.

6. Принципите, на които Здравният коучинг ни учи, са приложими във всяка една сфера от нашия живот. Балансът ни е необходим във всичко, а Здравният коучинг се гради на вярването, че физическото и душевното ни здраве зависят не само от храната “в чинията”, но и от качеството на живота ни изобщо – работата, взаимоотношенията ни с близките, хармонията във всичко. Коучът ни напътства към един по-пълноценен живот, който да ни носи радост и удовлетворение.

7. Здравният коучинг не ни дава готовата стратегия на някой друг, а ни помага сами да изготвим най-добре работещата за нас стратегия. Много диети дават фантастични резултати. Напълно противоположни режими на хранене работят за различните хора – един е вегетарианец, друг яде предимно месо и зеленчуци – а и двамата се чувстват прекрасно. Каква е истината и как да предпочетем един или друг режим? Здравният коуч ни напътства сами да достигнем до най-добрия за нас начин на хранене, като ни учи да се вслушваме в сигналите на тялото си, да дешифрираме неговите нужди.

8. Здравният коучинг е насочен не към бързи резултати, а към трайна промяна. Обикновено поредната нова диета върви с гръмкото подзаглавие “свалете 10 килограма за 10 дни” или нещо в този дух. Сами знаем, че бързите резултати не винаги са така трайни. Ролята на Здравния коуч е да ни помогне постепенно да постигнем целите си, като ни помага да “култивираме” качествени навици – навици, които променят облика на целия ни живот.

9. Здравният коуч е безпристрастен в информацията, която споделя с пациента – информира го, без да налага личното си мнение. Когато коучът информира пациента си, той се въздържа от лично мнение, за да остави на неговата вродена интуиция да вземе най-доброто за него решение.

10. Биоиндивидуалност – това, което за един е храна, за друг е отрова. Отправна точка в Здравния коучинг е концепцията за биоиндивидуалност – всички сме различни и една универсална истина няма. Науката за храненето е необятна, всеки ден нови изследвания развенчават стари митове. За да намерим “златната среда” за себе си в морето от информация, трябва да се научим да вярваме на тялото си – то знае повече от нас. Именно тази връзка Здравният коуч ни помага да “излекуваме”.

Коментари