10 причини да изберем здравен коуч пред диетолог
Neoclinic
Neoclinic
Медицински център
10 причини да изберем здравен коуч пред диетолог

10 причини да изберем здравен коуч пред диетолог

Работата със Здравен коуч ни учи на трайна промяна в навиците – на хранене, на движение, на работа, на стил на живот.

Услугата здравен коучинг е все още непозната по нашите ширини и Неоклиник са първите в България, които решават да прегърнат бъдещето, канейки в екипа си Здравен коуч. Ето и няколко причини, за да се обърнем към такъв специалист:

1. Здравният коуч не ни препоръчва лимитиращи диети. При диетолога отиваме с очакването да получим лист хартия, на който е  написано какво точно да ядем в следващата седмица/две. Здравният коуч изучава над 100 различни хранителни режими и теории, за да има по-широк поглед и да препоръчва на своите пациенти комплексна стратегия, която да е достатъчно устойчива в дългосрочен план. Целта на срещите със Здравен коуч е не да изпробваме още няколко диети-бестселъри, а да достигнем до балансиран начин на хранене, който осигурява на тялото ни всичко, от което имаме нужда, без да търпим лишения. Диетата е временна, а работата със Здравен коуч цели цялостна промяна в начина на живот.

2. Работата със Здравен коуч ни учи на трайна промяна в навиците – на хранене, на движение, на работа, на стил на живот. Здравният коуч вярва, че здравето ни е пряк резултат от нашите навици – както при храненето, така и във всеки един аспект от нашия живот. В работата с коуча ние постепенно изследваме кои от досегашните ни навици са пагубни за нас и как неусетно и приятно да ги заменим с такива, които работят в наша полза.

3. Здравният коуч не е привърженик на забраните, а наша опора за намиране на баланс. Може би най-ценното, което получаваме от работата си със Здравен коуч, е любовта и подкрепата, с които ни посреща. В свят, в който осъдителното отношение и критиката са по-често срещани от приемането и разбирането, консултациите със Здравен коуч се превръщат в терапия и за тялото, и за душата. Коучът знае, че идеални хора няма и не очаква от нас да сме перфектни, не ни смъмря след всяко “прегрешение”, а вместо това насърчава малките ни победи над себе си и празнува заедно с нас всяка трохичка прогрес.

4. Диетата е ограничен режим на хранене за период от време, а Здравният коучинг е училище за промяна на навиците. Докато в представите ни живее заблудата, че след един месец на диета ще постигнем мечтаната фигура, ще се чувстваме здрави и енергични, сме на грешен път. Здравният коучинг цели да въведе трайни промени в начина на живот – такива, че да не ни е необходимо никога повече да се подлагаме на диети. Не съществува чудотворен режим, който да ни преобрази завинаги, а после да ни “позволи” да се върнем към стария си начин на живот, ключът е в постепенното преобразяване на възприятието ни за “здравословно хранене”.

5. Здравният коучинг прави пациента силен, кара го да поеме отговорност. Топката е в наши ръце – сами определяме доколко сме склонни да се променим – някои са готови с по-големи крачки да вървят към прогрес, а други искат това да става постепенно – но каквото и да изберем, изборът е наш, а коучът е там, за да ни подкрепи и окуражи. Лесно е – защото сами определяме темпото.

6. Принципите, на които Здравният коучинг ни учи, са приложими във всяка една сфера от нашия живот. Балансът ни е необходим във всичко, а Здравният коучинг се гради на вярването, че физическото и душевното ни здраве зависят не само от храната “в чинията”, но и от качеството на живота ни изобщо – работата, взаимоотношенията ни с близките, хармонията във всичко. Коучът ни напътства към един по-пълноценен живот, който да ни носи радост и удовлетворение.

7. Здравният коучинг не ни дава готовата стратегия на някой друг, а ни помага сами да изготвим най-добре работещата за нас стратегия. Много диети дават фантастични резултати. Напълно противоположни режими на хранене работят за различните хора – един е вегетарианец, друг яде предимно месо и зеленчуци – а и двамата се чувстват прекрасно. Каква е истината и как да предпочетем един или друг режим? Здравният коуч ни напътства сами да достигнем до най-добрия за нас начин на хранене, като ни учи да се вслушваме в сигналите на тялото си, да дешифрираме неговите нужди.

8. Здравният коучинг е насочен не към бързи резултати, а към трайна промяна. Обикновено поредната нова диета върви с гръмкото подзаглавие “свалете 10 килограма за 10 дни” или нещо в този дух. Сами знаем, че бързите резултати не винаги са така трайни. Ролята на Здравния коуч е да ни помогне постепенно да постигнем целите си, като ни помага да “култивираме” качествени навици – навици, които променят облика на целия ни живот.

9. Здравният коуч е безпристрастен в информацията, която споделя с пациента – информира го, без да налага личното си мнение. Когато коучът информира пациента си, той се въздържа от лично мнение, за да остави на неговата вродена интуиция да вземе най-доброто за него решение.

10. Биоиндивидуалност – това, което за един е храна, за друг е отрова. Отправна точка в Здравния коучинг е концепцията за биоиндивидуалност – всички сме различни и една универсална истина няма. Науката за храненето е необятна, всеки ден нови изследвания развенчават стари митове. За да намерим “златната среда” за себе си в морето от информация, трябва да се научим да вярваме на тялото си – то знае повече от нас. Именно тази връзка Здравният коуч ни помага да “излекуваме”.

Мнения