Публикация

По Коледа - да отсеем маловажното


Ако празници за вас са изпълнени със звън на камбанки, радостни наздравици, домашно приготвени ястия и пожелания за световен мир, време е да спрете с гледането на телевизия и да се върнете към реалността.

За огромно мнозинство от хората по света Коледа и Нова година се асоциират с много прахосани нерви в поредното предпразнично задръстване, превишени разходи, развличане на близки (и не толкова) роднини и разбира се - престорено въодушевление при вида на подарък под елхата – например луксозно опакован, чисто нов модел тенджера под налягане.

Зимният сезон е времето, когато от вас се очаква безпроблемно да сместите във вашето така или иначе вече натоварено ежедневие коледните партита, пазаруването и традиционните семейни събирания.

Казано накратко – празниците означават голяма доза чист стрес.

Ето няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да се справите или дори да избегнете негативните емоции по празниците. А може и да им дадете обратен знак:

Пазете се от задлъжняване – Купуването на подаръци за любимите хора е неустоимо изкушение, но често води до неприятни последици за вашия портфейл. Определете точна сума за пазаруване и не я надвишавайте дори с малко пари отгоре, защото, започнете ли веднъж, няма да можете да спрете. Скъпите подаръци не са гаранция за щастлива Коледа.

Човекът, който ги получи, може да изпита по-скоро вина, отколкото въодушевление, особено ако дарът не е толкова желан, но за сметка на това е изключително скъп.

Избегнете роднинските драми – Ако роднините ви се разбират помежду си, можете да сте считате за един от малцината истински щастливци. Безспорно празниците предоставят на всеки човек възможност да прекара известно време със своите близки, но в случай че фамилията ви изобилства от конфликтни и обидчиви личности, Коледата може да се превърне в  арена на ожесточени семейни битки.

Разхождайте се на открито – Физическата активност винаги е ефикасен начин да премахнете натрупания стрес. Направете си една ободряваща разходка из квартала, ако нямате възможност да отидете извън града. 

 Зимните слънчеви лъчи могат значително да подобрят настроението ви, особено ако страдате от характерните за по-късите дни от годината депресивни и меланхолични състояния.

Радвайте се на малките неща - Понякога коледното настроение ни завладява моментално, след като чуем любимата си зимна песен или след като си налеем чашка от предпочитаното питие. Не пропускайте тези съдържателни мигове, защото без тях празниците са само официални, но не и емоционални.    

Бъдете готови на компромиси – Всеки има своите очаквания за празниците  със строго определена визия как всичко трябва да протече. Тази година се опитайте да бъдете отворени за нови идеи. Попитайте останалите хора около вас какво наистина им се прави и се постарайте да им угодите.

На път с повишено внимание - Ако по празниците ще пътувате извън града, отделете си достатъчно време, за да стигнете до избраното място. Това важи с изключителна сила, ако тръгвате на път с малки деца.

Независимо дали пътувате с кола, влак или автобус, разберете, че хората около вас са в същото положение, в което сте и вие. Забавете темпото, поемете дълбоко дъх и се опитайте да бъдете вежливи с другите шофьори на пътя или с човека на съседната седалка.

Реалистични очаквания – Забравете за перфектната Коледа. Петната от разлято вино или разсипана храна, както и дребните спречквания са неизменна част от празничния сезон.

Приемете нещата такива, каквито са, отпуснете се, забавлявайте се и помнете, че коледните празници идват само веднъж в годината. 

Коментари