Публикация

Защо не трябва да ядем и пием нищо преди операция

Диетата предпазва от попадане на храна и течности в дихателните пътища при интервенцията



Ако са ви правили операция с анестезия, тогава вероятно сте запознати с фразата „Нищо през устата след полунощ“ преди деня на интервенцията. Съкращението NPO е широко разпространено на английски, но всъщност идва от латинското Nil per os  - „Нищо през устата“.  

Пациентите са съветвани да не приемат нищо за ядене и пиене в последните 8 до 12 часа преди операцията. Лекарите обикновено имат основания за подобен съвет, но много любознателни пациенти се чудят защо всъщност трябва да гладуват, преди да влязат в операционната.

Макар че целта на общата анестезия е да контролира болката, като поддържа пациента в безсъзнание по време на операцията, има рискове при това тази операция, които анестезиолозите се стараят да намалят до минимум. Те забраняват приемането на храна, вода и всякакви други течности след полунощ, за да предотвратят възникването на белодробна аспирация  - попадане на храна, течности или смлени вече хранителни вещества от стомаха в белите дробове или дихателните пътища. В подобен случай може да се стигне до блокиране на дихателните пътища и до последваща пневмония.

Десетилетия наред лекарите дават подобни указания при подготовка за операция. Събраните данни от последните години обаче показват, че това може би е прекалено строга предпазна мярка. В действителност, около 50 процента от анестециолозите в момента казват, че те вече не изискват от пациентите да спазват принципа „нищо през устата“ за определени видове операции по тяхна преценка. 

Въпреки това обаче когато става въпрос за операция на деца, родителите винаги са съветвани да не дават никаква храна и вода на малчуганите след полунощ преди операцията.  При възрастни пациенти някои анестезиолози вече допускат до 4 часа преди операцията да се приемат бистри течности като вода или, например, ябълков сок.

Източник: "Медикъл дейли"


Коментари