Публикация

30 минути страстни целувки на ден топят до 750 калории

Целувките повишават имунните сили на организма и действат като превенция срещу пародонтоза


Живеем в динамичен век, в който стресът е навсякъде. Стрес, стрес, стрес от една страна и от друга - непрекъснато търсене на начини да противодействаме на стреса. Всъщност начинът е прост, твърдят учените: Три целувки дневно са необходимата доза антистрес "лекарство", което влива живителна доза позитивизъм и увереност.

И ако е напълно сигурно, че йогата удължава живота, то абсолютно сигурно е и, че целувката прави същото.  При дълго целуване, когато задържаме дъха си, все едно изпълняваме оздравителна йогистка дихателна практика.

Ето как целуването удължава живота и влияе на здравето:

  • 5 години повече живеят хората, които често целуват близките си, те и по-бавно остаряват. Причината за това, според учените, е че при целуване в мозъка се отделят  ендорфини, енкефалини и динорфини. Този процес предизвиква еуфория. По езика и устните има милиони нервни окончания, чието дразнене по време на целувката води до тази еуфория, която пък е смятана за напълно безопасно средство за имунотерапия.
  •  Научно доказано е, че целувката притежава обезболяващо действие, което надминава ефекта от минимална доза морфин. Така че вероятността, когато целунем наранено място, болката да затихне е съвсем реална.
  • По време на целувка човек прави 60 вдишвания в минута , вместо обичайните 20 в нормално състояние. Тогава ударите на сърцето се увеличават до 110-120 в минута при мъжете и до цели 180 удара в минута при жените. Така клетките се снабдяват с повече кислород, кръвообращението се стимулира и се подобрява работата на белите дробове.
  •  Учените са открили, че 80% от бактериите, съдържащи се в човешката слюнка са еднакви за всички хора, а само 20% строго индивидуални.
  • Когато се целуват, партньорите обменят помежду си част от тези бактерии, които активират други микроорганизми и от там стимулират имунната система, ускорявайки образуването на антитела в организма.
  • Човешката слюнка съдържа калций, фосфор и естествен аналог на антибиотиците, влияещ благотворно върху зъбния емайл, което кара стоматолозите да са яростни привърженици на целувките като естествена превенция срещу парадонтозата и образуването на кариес. Естествено препоръчително е целуването да става след добро измиване на зъбите, за да бъде освен полезно и приятно.

Целувайте се за тънка талия и изящна, здрава и млада кожа

Когато се целуваме, особено, когато го правим страстно,  активизираме цели 30 лицеви мускула, т.е. правим своеобразна лицева гимнастика и по този начин поддържаме и стимулираме еластичността на кожата. Като бонус към добрия ни външен вид, страстна целувка, продължила около минута, унищожава 20-25 калории, а мимолетната, бърза целувка - 2-3 калории.

Простата аритметика показва, че ако се целуваме 30 минути всеки ден, страстно и с емоция, ще топим по 600-750 калории.




Коментари